Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a pregătit o OUG pentru modificarea Ordonanței prin care peste 3,2 milioane de români beneficiază anul acesta de vouchere prin cardurile de energie. Este vorba despre acel ajutor de la stat în valoare de 1.400 lei, plătit în două tranșe – februarie 2023 – septembrie 2023 – pentru plata energie.
Citește și: Vestea zilei pentru sute de români. Guvernul va oferi noi vouchere în valoare de 4.000 de lei
Proiectul de OUG al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) extinde tipurile de energie care fac obiectul sprijinului temporar acordat în 2023, introdus prin OUG 166/2022.
În lista surselor de energie pentru care se poate folosi cardul de energie de la stat se vor introduce butanul, rumegușul, cărbunele, brichetele sau alți combustibili lichizi sau solizi.
Proiectul vine cu clarificări în privința „lemnelor de foc”. Mai precis, în categoria lemnului de foc va intra și lemnul rotund şi despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 de centimetri, precum și alte materiale lemnoase și deșeuri de lemn care sunt destinate încălzirii locuințelor.
De asemenea, proiectul de OUG vine cu clarificări în privința datoriilor față de furnizorii de energie. OUG va prevede că nu pot include penalități sau alte daune ori interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin, potrivit avocatnet.ro.
”Prin prezentul proiect de act normativ se propune modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, suportat parțial din fonduri externe nerambursabile, după cum urmează:
– Modificarea articolului 1 alineatul (1) prin completarea tipurilor de energie care fac obiectul sprijinului temporar aferent anului 2023.
– Modificarea articolul 2 prin modificarea sau adăugarea definițiilor pentru furnizorii de energie, a termenului/tipurilor de energie, a certificatului de validare a datoriei si a emitenților acestuia, clarificarea termenului „lemn de foc”.
– Modificarea art. 5, prin eliminarea trimiterilor la perioadele de decontare a cheltuielilor.
– Modificarea art. 7, alin. (5^1), prin eliminarea trimiterilor la sezonul rece 2022 – 2023 si precizarea clara, in cazul achitării in numerar a lemnelor de foc, a perioadei de emitere a documentelor justificative.
– Modificarea art. 7, alin. (5^3) cu prevederea ca bazele de date oNRC sa fie interogate de către STS.
Citește și: Românii primesc noi vouchere în valoare de 1.500 de lei. Lista beneficiarilor
– modificarea art. 7, prin introducerea alineatelor (6^1) si (6^2), pentru reglementarea situației penalităților si alte daune/interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, precum si faptul ca documentele justificative pentru plata sa fie emise pentru persoane fizice.
– La articolul 7 a fost introdus alineatul (13^1), care reglementează conținutul dovezii plăților prin mandat poștal, in cazul plăților prin mandat poștal efectuate prin dispozitive portabile (PDA).
– Completarea art. 7, alineatul (5^1), litera c), cu precizarea datei de 27 decembrie 2023, ca dată de acceptare a documentelor aferente achizitiei de lemn de foc, cu plata in numerar.
– Completarea Ordonanței prin adăugarea articolului 7^1, care reglementeaza procedura de anulare/emitere a cardului de energie, in cazul in care beneficiarul de sprijin instiinteaza Compania Naţională „Poşta Română“ – S.A privind schimbarea domiciliului / reședinței.
– Completarea articolul 7, alineatul (16) cu prevederi privind obligatia Companiei Naţionale «Poşta Română» – S.A de a returna dobânda netă.
– Modificarea art. 7, alin. (19) prin precizarea instituțiilor implicate pe circuitul de soluționare a sesizărilor.
– Modificarea art. 8 si in tot textul Ordonanței a termenului „asociaţii de proprietari/locatari”, cu „emitenți ai certificatelor de validare a datoriilor”, sau, dupa caz eliminarea termenului „asociaţii de proprietari/locatari”, având in vedere asimilarea/includerea acestei categorii in categoria furnizorilor de energie.
– Completarea art. 10 prin reglementarea cazurilor in care furnizorii de energie au obligația restituirii sumelor primite prin serviciul de mandat poştal de la Compania Naţională „Poşta Română“ – S.A.
– Completarea articolului 11, prin introducerea lit. e) si f) si a articolului 19, prin introducerea lit. d) si e), la alin. (2), referitor la serviciile de procesare a informațiilor aferente anchetelor sociale și a serviciilor de procesare a înștiințărilor privind schimbarea domiciliului/ reședinței beneficiarilor de sprijin.
– Modificarea art. 14 prin numerotarea textului existent ca fiind alineatul (1) si introducerea alineatului (2) privind anularea cardului si sistarea plăților către beneficiarii de sprijin, in cazul in care se constată că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil pentru primirea sprijinului.
– Completarea articolul 15 cu precizări privind tariful aferent serviciului de procesare de catre de Compania Naţională «Poşta Română» – S.A a informațiilor aferente anchetelor sociale si a tarifului aferent serviciului de procesare a înștiințărilor privind schimbarea domiciliului/ reședinței beneficiarilor de sprijin.
– Completarea articolului 19, prin introducerea alin. (1^1), privind posibilitatea finantarii programului destinat categoriilor de persoane vulnerabile din fonduri externe nerambursabile aferente Programului RePower EU.
– Completarea art. 20 referitor la Convenţia încheiată între MIPE şi Compania Naţională «Poşta Română» – S.A, cu prevederi privind procesarea informațiilor aferente anchetelor sociale si a înștiințărilor privind schimbarea domiciliului/ reședinței beneficiarilor de sprijin.
– Modificarea art. 24 prin numerotarea textului existent ca fiind alineatul (1) si introducerea alineatului (2) privind posibilitatea ca sistemul informatic necesar gestionării programului, dezvoltat de Compania Naţională «Poşta Română» – S.A, să permită interogarea soldului disponibil pentru fiecare card de energie, in timp real, inclusiv afișarea soldului disponibil aferent cardului de energie pe echipamentele portabile utilizate de lucrătorii poștali, si a alineatului (3) care prevede posibilitatea vizualizarii, în timp real, a tuturor operațiunilor efectuate cu fiecare card de energie.
– Modificarea art. 24 alineatul (22), prin clarificarea modului de utilizare a aplicației informatice operaționalizate de către STS”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, suportat parțial din fonduri externe nerambursabile, pus în dezbatere publică la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.