- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbări în Codul Rutier. Permisul auto nu va fi suspendat în caz de autoaccident

06 Aug, 18:59 • stefan.vlad
Permisul auto nu va fi suspendat în caz de autoaccident. O actualizare recentă modifică regulile privind sancțiunile pentru autoaccidente. În noile reglementări, șoferilor nu li se va mai suspenda permisul auto decât dacă există victime externe în afară de conducătorul implicat în accident.
Schimbări în Codul Rutier. Permisul auto nu va fi suspendat în caz de autoaccident

Permisul auto nu va fi suspendat în caz de autoaccident. Noua schimbare favorizează șoferii, deoarece poliția nu va mai suspenda permisul auto în cazul accidentelor în care nu sunt implicate alte persoane rănite.

Permisul auto nu va fi suspendat în caz de autoaccident

Totuși, autoritățile sunt obligate să deschidă un dosar penal dacă în accidentul rutier există o victimă, chiar și dacă este vorba doar despre șoferul care a provocat accidentul.

După investigarea accidentului, se va stabili dacă persoana responsabilă va fi cercetată penal sau dacă dosarul va fi închis. Conform noilor reglementări, poliția trebuie să deschidă un dosar penal doar în situația în care singura persoană rănită este chiar șoferul care a provocat accidentul.

Citește și: Cod Rutier 2024. Regula de acordare a priorității în sensul giratoriu. La ce trebuie să fim atenți

Amenzi colosale pentru șoferii care nu dețin acest document

Conform legislației în vigoare, fiecare vehicul care circulă pe drumurile publice din România este obligat să dețină o Inspecție Tehnică Periodică (ITP) valabilă, iar în situația în care termenul de valabilitate al ITP-ului expiră, înmatricularea vehiculului este suspendată automat.
Conducerea unui autoturism fără ITP valabil atrage sancțiuni substanțiale, variind între 9 și 20 de puncte de amendă, iar în cazul în care înmatricularea vehiculului a fost suspendată, amenda aplicată este de 20 de puncte.

Până în 2023, punctul de amendă a fost limitat la 145 de lei, însă, începând cu 2024, în absența plafonării, amenzile pot crește considerabil. Dacă un șofer este identificat pe teritoriul țării că are ITP-ul expirat, acesta riscă să primească două amenzi diferite.
Prima amendă este pentru conducerea unui autoturism fără ITP valabil, iar cea de-a doua este pentru conducerea unui vehicul ale cărui drepturi de înmatriculare au fost suspendate.

Conform noilor prevederi, există cinci clase de sancțiuni, variind de la 660 lei pentru clasa I (2-3 puncte-amendă) la 33.000 lei pentru clasa a V-a (21-100 de puncte-amendă).