Profesorii vor avea ocazia să disciplineze elevii mai puțin atenți la ore printr-o alternativă ce vine din partea ministerului Educației, una care pare cât se poate de corectă.
Te-ar putea interes și O nouă zi liberă pentru elevi și profesori în 2024! „Este o premieră la nivel național”
Elevii care deranjează orele ar putea fi reținuți într-o sală, sub supravegherea unui profesor, acolo unde vor avea câteva lucruri de făcut, cum ar fi să citească sau să rezolve diferite fișe de lucru și exerciții.
Inițiativa se regăsește în proiectul de Statul al Elevului 2024, pus în consultare publică de Ministerul Educației miercuri, 12 iunie.
Astfel, elevii gălăgioși ar urma să fie plasați într-o sală specială alocată acestui proces, la verdictul profesorului, în timpul orei pe care au deranjat-o.
De asemenea, toate activitățile pe care le-ar avea de făcut sunt stabilite de cadrul didactic sub supravegherea căruia ajunge elevul, potrivit prevederii din Statutul Elevului 2024.
Ca exemple sunt date ”lectura suplimentară” și ”completarea de fișe de lucru”. Însă încă nu este clar dacă elevii din detenție vor primi și absență.
Propunerea de introducere a măsurii de detenție a fost avansată încă de pe 11 aprilie 2023 de sindicatele angajaților din Învățământ.
Atunci, cu o lună înainte de marea grevă a profesorilor, FSE „Spiru Hare” propuneau reintroducerea exmatriculării elevilor în lege sau amenzi pentru părinți, dar și ca nota la purtare să fie luată în calcul la admiterea la liceu sau bacalaureat, conform Mediafax.ro.
Ce prevede documentul:
„În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-o sală din unitatea de învățământ stabilită pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul: lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc.
În acest caz va fi informat, în scris, părintele/ tutorele/ reprezentantul legal al elevului. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat”.
Mai mult decât atât, pe lângă clasa în care ar putea sta elevii mai puțin liniștiți, Ministerul Educației mai propune ca angajații instituției de învățământ să poată confisca telefoanele elevilor care se folosesc de dispozitivele smart în timpul orelor de curs.
Deci, ca atare, profesorii le pot restitui la finalul cursurilor telefoane, pentru ca elevii să nu mai fie distrași de factori externi.