Alegerile din 9 iunie 2024 sunt prima etapă din procesul electoral care are loc în acest an, iar românii sunt chemați la urne pentru a-și alege aleșii locali și europarlamentarii. Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a subliniat recent câteva noutăți care au fost introduse pentru acest scrutin, după cum arată Digi 24.
Una dintre principalele schimbări anunțate de Toni Greblă este simplificarea procesului de vot de pe 9 iunie. Alegătorii vor primi acum un buletin de vot simplificat pentru alegerile europarlamentare, iar buletinele de vot pentru celelalte scrutine locale vor fi comasate pentru a reduce complexitatea procesului. De asemenea, în fiecare cabină de vot va fi amplasată o tușieră, o noutate menită să asigure că fiecare vot este marcat clar și vizibil.
„Este un pic mai dificil pentru cetăţeni să voteze pe patru buletine de vot. Acum, sunt comasate, în plus, s-a venit cu un buletin care este foarte simplu, pentru europarlamentare . (…) Toate cinci la un loc, uneori, pentru anumite persoane, reprezintă un pic efort, dar nu este considerabil. Votul poate fi exercitat în cunoştinţă de cauză. În cabina de vot, ai timpul rezonabil pentru a putea studia, vedea, a ajunge la competitorul tău politic, a vota. Există acolo şi o tuşieră, dacă se termină tușul de pe ştampilă. Este o noutate.
Este obligatoriu, motiv pentru care autorităţile locale vor folosi 25.000 de tuşiere în secţiile de vot. Avem foarte multe buletine şi, ca să nu existe neîncrederea că poate a patra ştampilă, a cincea ştampilă nu mai este foarte vizibilă, am decis, prin hotărâre, ca în fiecare cabină de vot să existe o tuşieră care să poată fi utilizată dacă este nevoi”, a declarat Toni Greblă despre alegerile de pe 9 iunie.
Te-ar putea interesa și: Au fost devansate alegerile prezidențiale. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis
Pentru a vota pe 9 iunie, cetățenii români vor trebui să prezinte un act de identitate valabil, cum ar fi cartea de identitate, buletinul de identitate sau pașaportul. În anumite cazuri speciale, cum ar fi studenții sau militarii care votează într-o altă localitate decât cea de domiciliu, pot fi necesare documente suplimentare care să ateste reședința temporară.
În București, fiecare secție de votare va dispune de cinci tipuri de buletine de vot pe 9 iunie: pentru alegerea primarului de sector, a consiliului local de sector, a primarului general al municipiului București, a Consiliului General al municipiului București și pentru alegerea europarlamentarilor.
În restul țării, alegătorii vor primi buletine de vot pentru alegerea primarului, a consiliului local, a președintelui consiliului județean, a consiliului județean și pentru europarlamentare.
Românii care vor să afle de care secție de votare aparțin pot face acest lucru pe site-ul Registrului Electoral.