Anunț important de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentară (ANSVSA). România renunță începând cu data de astăzi la măsurile de flexibilitate privind circulația necomercială a animalelor de companie din Ucraina, implementate în decursul anului trecut, informează bugetul.ro.
Pe parcursul anului trecut, autoritățile române au implementat măsuri de flexibilitate în ceea ce privește circulația necomercială a animalelor de companie din Ucraina, cu scopul de a susține cetățenii care încercau să fugă din calea războiului, însoțiți de animalele de companie. În acest sens, ANSVSA a anunțat că România renunță la aplicarea condițiilor anterioare, începând cu data de astăzi.
Astfel, refugiații ucraineni vor putea intra în România alături de animalele de companie doar după ce prezintă dovada vaccinării antirabice. Proprietarii trebuie să arate documentul la graniță, iar în sens contrar, nu vor putea intra în țară.
Te-ar putea interesa și: Războiul din Ucraina a stimulat cheltuieli militare record la nivel mondial. Decontul României este de 5,2 miliarde de dolari în 2022
„În acord cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, aflate la graniţa cu Ucraina, România a stabilit că, începând cu data de 1.05.2023, va înceta aplicarea măsurilor de flexibilitate la introducerea, în scop necomercial, pe teritoriul naţional (UE) a animalelor de companie cu origine din Ucraina.
Astfel, România revine la aplicarea prevederilor Regulamentului (UE) 576/2013, respectiv ale Regulamentului (UE) 577/2013, inclusiv obligaţia prezentării dovezii efectuării testului de titrare a anticorpilor antirabici”, a anunțat ANSVSA.
România a permis intrarea în țară a refugiaților ucraineni, alături de animalele de companie, în condiții excepționale, în contextul războiului declanșat în Ucraina. Astfel, ANSVSA a inițiat o derogare temporară a respectării unor condiții, tocmai pentru a veni în sprijinul cetățenilor care se refugiau de pericol pe teritoriul României. Măsurile de flexibilitate au intrat în vigoare la data de 24 februarie 2022 și au fost autorizate în conformitate cu articolul 32 din Regulamentul (UE) 576/2013, cu privire la efectuarea unor excepții pentru circulația necomercială a animalelor de companie, prin folosirea Formularului de localizare.
Încă din acel moment, mulți refugiați ucraineni au intrat pe teritoriul țării alături de animalele de companie. Voluntarii i-au ajutat cu donații pentru hrănirea și îngrijirea acestora. Cu toate acestea, România revine la solicitarea certificatului de vaccinare antirabică a animalelor de companie venite din Ucraina. Potrivit autorității care a transmis decizia, măsura a fost luată în acord cu celelalte state vecine Ucrainei.
Citește și: Stoltenberg dă undă verde! Ucraina poate intra în NATO. Ce va însemna acest lucru pentru România