Printre cele mai importante schimbări pentru 2023 se numără posibilitatea completării constatării amiabile online, emiterea de polițe RCA valabile și în străinătate, dar și majorarea tarifelor de referință pentru prima parte a anului.
Pentru ca formularul de constatare amiabilă să fie completat online, șoferii trebuie să descarce aplicația gratuită dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, numită „Amiabila”. Aplicația oferă posibilitatea semnării documentului pe ecranul telefonului, respectiv atașarea de imagini de la locul accidentului, localizarea prin GPS – în cazul în care nu se cunoaște locația exactă a accidentului etc.
La finalul anului trecut se stabilise prin lege opțiunea ca polițele RCA să fie emise doar pe teritoriul României, variantă care ar fi fost mai ieftină. La început de 2023, „regulile” s-au schimbat din nou. Acum se pot emite polițe RCA doar valabil pe teritoriul mai multor țări, deci nu exclusiv în țara noastră.
O altă veste, nefericită, se referă la creșterea prețurilor de referință. Tarifele de referință s-au majorat atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice. Tarifele de referință nu reprezintă nici tarife minime și nici maxime, ci doar niște indicatori de referință pentru asigurătorii care fac polițe RCA, dar și pentru cei asigurați. Firmele de asigurări își stabilesc propriile tarife, în funcție de aceste valori de referință.
După lockdownul COVID, polițele RCA s-au scumpit enorm. Majoritatea s-au triplat, iar altele chiar au ajuns să fie de patru ori mai scumpe. Între timp, sărăcirea românilor continuă într-un ritm accelerat. În opinia economistului Mircea Coșea, 2023 va fi infernal pentru cetățeanul de rând.
„Nu, nu am nici un fel de speranță că 2023 va schimba viziunea guvernamentală. Ba dimpotrivă, cred că va continua această manieră de a lucra mai mult cu declarații politice decât cu fapte. Tot ceea ce se vorbește despre pensii sunt declarații politice. Și eu sunt de acord că nu se va face nimic în ceea ce privește înlăturarea inechităților până la alegeri, pentru că la o anvelopă de pensii fixă o înlăturare a inechităților duce la mărirea unor pensii și la scăderea altor pensii. Altfel nu are cum, este aritmetică simplă. Dar nu convine așa ceva. Deci, ni se va spune că s-a întâmplat ceva”, a declarat profesorul de economie Mircea Coșea, într-o intervenție la România TV.
„(…) Prin urmare, eu cred că anul 2023 va fi un an în care vom vedea adevărata criză. Anul 2022 o să ni se pară un an bun pe lângă 2023. În februarie va apărea o criză de lichiditate: populația nu va mai avea bani, îi va consuma pe toți. Au trăit bine, s-au dus la munte de Crăciun și așa mai departe”, a completat Mircea Coșea.