La asigurătorul Grawe a crescut prima medie (plus de aproape 19% în august față de aprilie), consecința fiind scăderea cotei de piață (doar 13% în ultima săptămână față de 24% în prima săptămână de după limitarea prețurilor). O scădere aproape la jumătate a cotei a înregistrat și asigurătorul HD. De la 14% în prima săptămână de după limitarea tarifelor RCA, HD a ajuns la 7,7% cotă din vânzări, în ultima săptămână, pe fondul creșterii primei medii cu circa 40%.
Cea mai mare creștere a înregistrat-o Axeria Iard, care și-a dublat cota până la 16,6%. Aceasta este și singura societate care mai vinde într-un procent notabil contracte pe o lună. Cota de piață a Allianz Țiriac a urcat la 19%, de la 13%, modificările prețurilor nefiind semnificative. Restul clasamentului îl puteți consulta mai jos.
Lucrurile arată momentan destul de bine pentru șoferi, cu societățile mici care au luat mult RCA făcând un pas în spate (ceea ce este important pentru capacitatea lor de a-și onora obligațiile de plată) și cu primele medii în relativă scădere față de primele săptămâni de după falimentul Euroins.
În luna martie a anului curent, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a ridicat licența societății Euroins, cel mai mare asigurător RCA de pe piață la acel moment. La scurt timp, prețurile RCA au fost plafonate la nivelul tarifelor de primă proprii practicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, tarife care, în medie, sunt mai mici decât tarifele de referință publicate de ASF în data de 7 martie 2023 pentru majoritatea categoriilor de vehicule.
Prețurile polițelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) sunt plafonate între 11 aprilie și 11 octombrie 2023. Astfel, tarifele de primă plafonate se vor putea aplica doar contractelor încheiate în această perioadă.