- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbări majore pentru șoferii din România! Rovinieta se va plăti în funcție de timpul petrecut pe autostradă

04 Jun, 13:25 • Fundeanu Madalina
Șoferii din România vor plăti un nou tip de rovinietă! Sistemul de taxare se schimbă.
Schimbări majore pentru șoferii din România! Rovinieta se va plăti în funcție de timpul petrecut pe autostradă

Se schimbă sistemul de taxare a șoferilor pe drumurile din România! Directorul CNAIR, Cristian Pistol, a declarat că inclusiv autoturismele, dubele și microbuzele de până la 3,5 tone vor plăti o rovinietă de tip „time based”, conform Newsweek.ro.

Șoferii din România vor plăti un nou tip de rovinietă! Sistemul de taxare se schimbă

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) are în plan să modernizeze taxarea autovehiculelor care circulă pe rețeaua rutieră națională prin dezvoltarea și implementarea unui sistem nou în valoare de 224,68 milioane de lei (45.000.000 €), fără TVA, pentru rovinietă, de tip „time based”.

Mai exact, șoferii ar putea plăti taxa și în funcție de timpul propriu-zis petrecut pe drumuri și autostrăzi, nu doar ca acum, pe intervale prestabilite de 1 zi, 10 zile, 30 zile și așa mai departe.

„A fost depusă astăzi o ofertă pentru noul sistem electronic de tarifare a autovehiculelor care circulă pe rețeaua rutieră națională.

Contractul prevede atât servicii de dezvoltare și implementare a soluției informatice cât și furnizarea de echipamente software de bază. (…)

Durata contractului este de 84 luni din care 24 de luni pentru serviciile de dezvoltare şi implementare a soluţiei informatice și pentru furnizarea echipamentelor și a programelor.

Prin această investiție dorim să construim un nou sistem informatic integrat destinat gestionării tarifului de utilizare a infrastructurii rutiere, în conformitate cu prevederile Uniunii Europene.

Noul sistem de tarifare va îngloba atât un mod de tarifare bazat pe perioada de utilizare a infrastructurii rutiere (time based) pentru autoturisme, autobuze, autocare si autovehiculele de transportmarfă cu masa totala maxima autorizata (MTMA) ≤ 3,5 tone cât și un mod de tarifare în funcție de distanta parcursă (distance based) pentru autovehiculele de transport marfa cu MTMA> 3,5 tone”, a anunțat directorul CNAIR, Cristian Pistol, pe pagina sa de Facebook.

Citește și: O nouă taxă pentru români. Va fi plătită de toți consumatorii de energie electrică

Rovinieta
Rovinieta

Prețul rovinietei în 2024

Modul de calcul al taxei pentru folosirea rețelei naționate de autostrăzi și drumuri a fost modificat de la 11 martie 2024.

Mai exact, au apărut rovinietele pentru o zi, pentru 10 zile și pentru 60 de zile și au dispărut cele pentru 7 zile și pentru 90 de zile.

Din 11 martie taxa de drum costă 12,43 lei sau 2,5 euro pentru o singură zi, iar cea de 10 zile costă 16,4 lei, echivalentul a 3,3 euro. Cu alte cuvinte, rovinieta pentru o zi costă aproape cât era înainte cea pe o săptămână.

În ceea ce privește taxa de drum pe 30 de zile, tariful a scăzut de la 34,79 lei (7 euro), cât era până pe 10 martie, la 26,34 lei (5,3 euro) din 11 martie.

Taxa de drum pentru 90 de zile, care costa 64,61 lei (13 euro) a dispărut, iar în locul ei a apărut rovinieta pentru 60 de zile care costă 41,75 lei (8,4 euro).

Tarifele pentru rovinieta pe un an nu au crescut. Acestea sunt de 139,16 lei sau 28 euro.

Vezi și: DiscoverEU 2024. Tinerii din România pot călători GRATUIT în toată Europa. Condițiile pentru a primi bilete de tren