Noi reguli pentru administratorii de bloc. Acestea sunt menite să reducă frauda și abuzurile comise de aceștia. Proiectul de lege a fost inițiat de Eugen Țapu-Nazare, fost secretar de stat în ministerul Economiei și introduce măsuri stricte și amenzi considerabile pentru administratorii de bloc care nu respectă noile reglementări.
Noile modificări sunt esențiale pentru a proteja locatarii și pentru a asigura transparența în administrarea blocurilor.
Proiectul de act normativ impune ca toți administratorii de bloc să prezinte toate documentele necesare la control atunci când sunt solicitați de autorități.
Potrivit acestui proiect, românii care nu respectă aceste reguli riscă amenzi de până la 3.000 de lei. Astfel, în expunerea de motive a inițiativei se menționează că în ultimii ani au apărut numeroase dezbateri referitoare la abuzuri ale administratorilor, falsuri în acte, delapidări și fraude, multe dintre acestea ajungând în faza urmăririlor penale sau a condamnărilor.
Aceste fapte au avut consecințe grave asupra locatarilor, care au fost nevoiți să suporte pierderile din banii proprii.
Proiectul de lege care urmărește modificarea regulilor pentru administratorii de bloc a fost inițiat de către senatorul Partidului Național Liberal (PNL) Eugen Țapu-Nazare.
Scopul acestui proiect este de a impune sancțiuni considerabile pentru administratorii care nu respectă legea și de a consolida atribuțiile reprezentanților primăriei care efectuează controale la asociațiile de proprietari.
Pe lângă cele menționate anterior se evidențiază faptul că unitățile administrativ-teritoriale primesc anual sute sau mii de reclamații din partea locatarilor cu privire la administratorii de bloc.
În momentul de față, Legea nr. 230/2007, care reglementează activitatea asociațiilor de proprietari, permite acestora să refuze prezentarea documentelor solicitate în timpul controalelor, iar administratorii nu pot fi trași la răspundere pentru acest lucru.
Potrivit noii propuneri legislative, administratorii asociațiilor de proprietari care nu furnizează toate documentele necesare pentru a explica deciziile luate riscă amenzi între 500 și 3.000 de lei, conform Playtech.ro.
Această măsură este menită să asigure transparența și responsabilitatea în gestionarea fondurilor și a activităților asociațiilor de proprietari.
Potrivit Jooble.org, un administrator de bloc în țara noastră câștigă în medie peste 1.000 de euro lunar, ceea ce înseamnă aproximativ 321 de euro pe săptămână.
Această remunerație arată că jobul de administrator de bloc este unul bine plătit, dar are și responsabilități.
Noile reglementări vor asigura că respectivii administratori își desfășoară activitatea în mod corect și transparent, protejând astfel interesele locatarilor.
Implementarea noilor reguli este esențială pentru a preveni fraudele și abuzurile comise de administratorii de bloc și pentru a asigura că fondurile asociațiilor de proprietari sunt gestionate în mod responsabil.
Astfel, locatarii trebuie să cunoască aceste schimbări legislative și trebuie să știe drepturile lor, pentru a putea contribui la reducerea risipei și la asigurarea transparenței în administrarea blocurilor.
Te-ar putea interesa și Eurostat: România, ţara cu cel mai mare procent de proprietari de locuinţe din UE şi în 2022. Doar 5% stau cu chirie
Într-un final, noile reglementări propuse de Eugen Țapu-Nazare reprezintă un pas important în combaterea fraudelor și abuzurilor din sectorul administrativ al blocurilor din România.