În România, numărul vehiculelor pe șosele a depășit recent pragul de 10 milioane, cu peste două milioane dintre acestea având peste 20 de ani vechime. În contextul creșterii traficului, preocupările privind poluarea devin tot mai accentuate.
Programul Rabla a jucat un rol crucial în reducerea numărului de vehicule vechi din circulație, prin oferirea de ecotichete pentru mașini electrice și hibride. În acest an, autoritățile au decis să reducă semnificativ ecobonusurile pentru mașinile electrice, în ciuda necesității de a încuraja utilizarea acestora.
Valoarea ecotichetului prin programul Rabla Plus a fost ajustată la 25.500 de lei pentru mașinile electrice și 13.000 de lei pentru cele hibride, indiferent de numărul de vehicule uzate predat.
Aceste schimbări vor influența decisiv opțiunile șoferilor în ceea ce privește achiziționarea de vehicule noi și contribuie la reducerea poluării. Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la dominanța vehiculelor vechi în parcul auto, subliniind necesitatea unor politici publice mai ample pentru promovarea mobilității durabile.
”Este un semnal destul de negativ pentru cei care deja își comandaseră vehicule la începutul anului trecut, dar și pentru cei care își comandă vehicule anul acesta”, a declarat Sandu Adrian, de la Acarom.Ministrul Mediului susține că a fost alocat un buget de 1 miliard de lei pentru programul Rabla Plus de anul acesta.
”În anul 2024, pentru Rabla Plus, adică pentru mașini electrice și plug-in hybrid, bugetul este unul record, respectiv 1.000.000.000 lei”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Programul de anul acesta mai vine și cu noutatea prin care se impune obligativitatea producătorilor de a aplica pe fiecare vehicul vândut prin programul rabla un autocolant pe lunetă prin care să promoveze acest program. Mai mult, cei care conduc mașinile vor fi obligați să îl păstreze pe toată perioada de monitorizare.
Pentru programul Rabla Clasic, valoarea primei de casare este de 7.000 de lei în schimbul casării unui autovehicul uzat și de 10.000 de lei pentru doua rable. La prima de casare se adăugă ecobonusuri de 1.500 de lei, în funcție de cât de ecologica e mașina.
”Scopul Programul lui rabla 2024 este tocmai acela de a încuraja cetățenii români să-și achiziționeze un autoturism nou, pentru că de multe ori ei au această dilemă dacă să ia o mașină nouă din România sau să ia o mașină second-hand dintr-o altă țară”, a mai declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Prrima ediție a programului rabla 2024 începe pe 19 martie, iar următoarea va avea loc la finalul verii.
Vezi și: Tichete sociale de Paște 2024: Cereri deschise în diverse regiuni din România