- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbări uriașe privind obținerea permisului auto! Condiția impusă de stat pentru a putea conduce de la 17 ani

27 May, 19:07 • Fundeanu Madalina
Tinerii din România își vor putea obține permisul auto de la 17 ani. Există, totuși, o condiție!
Schimbări uriașe privind obținerea permisului auto! Condiția impusă de stat pentru a putea conduce de la 17 ani

În România scade vârsta la care îți poți lua permisul auto. Astfel, tinerii de la noi din țară vor putea obține permisul de conducere de la vârsta de 17 ani, conform unui proiect de lege care a trecut de Senat. Totuși, se impune o condiție foarte importantă, conform Antena 3 CNN.

Tinerii din România își vor putea obține permisul auto de la 17 ani

Senatul a adoptat astăzi, 27 mai 2024, un proiect de lege prin care se modifică condițiile de obținere a permisului de conducere pentru adolescenți.

Până în acest moment, tinerii care au trecut de vârsta de 16 ani puteau obține permisul auto pentru categoria B1, ceea ce le permitea să conducă doar autoturisme cu o putere maximă de 20 de cai putere.

Cea mai importantă modificare constă în faptul că tinerii de 17 ani vor putea obține dreptul de a conduce și vor putea conduce mașini cu o putere mai mare de 20 de cai putere, doar în cazul în care sunt însoțiți de un adult.

Ai mai putea citi azi: Decizia momentului pentru toate mamele minore din România! Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pe 27 mai

permis auto
permis auto

„Minorul care a împlinit vârsta de 17 ani, care deţine permis de conducere valabil pentru categoriile B, BE, până la împlinirea vârstei de 18 ani, poate conduce autovehiculul numai dacă este însoţit de o persoană care deţine un permis de conducere valabil pentru categoriile B, BE, obţinut cu cel puţin 10 ani anterior momentului obţinerii permisului de conducere de către minor”, scrie în proiectul de lege.

„Prin introducerea obţinerii permisului la 17 ani, se revine la condiția, pentru permisele categoria C, CE, de un an de experiență în conducerea autovehiculelor din categoria B şi BE, ceea ce ar crește experiența și capacitatea de a gestiona pericolele din trafic”, mai este menționat în document.

Specialiștii sunt de părere că această experiență poate fi benefică pentru adolescenții din România, doar dacă adulții care îi însoțesc sunt suficient de bine pregătiți. În situația în care șoferul încalcă regulile de circulație, adultul va fi tras la răspundere în egală măsură cu acesta.

De asemenea, adulții însoțitori vor putea fi testați pentru consumul de alcool și substanțe interzise, chiar dacă se află pe scaunul din dreapta, potrivit proiectului de lege.

Important de menționat este că proiectul de lege va intra în vigoare şi va produce efecte doar după ce va fi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis şi publicat apoi în Monitorul Oficial al României.

Vezi mai multe știri: Românii nu mai pot merge cu mașini electrice încărcate pe feriboturile din Grecia. Regulile care vor revolta șoferii în 2024

Urmărește Daily Business pe Google News