Au trecut 5 ani de când elevii din România au făcut pentru prima dată ore în regim online. Asta, în contextul pandemiei de Covid-19, care a închis școlile din țară. De atunci, Ministerul Educației a luat în calcul desfășurarea orelor de acasă în anumite situații, această variantă fiind una mai comodă, notează Edupedu.
În această vară, elevii din școlile desemnate centrede examen vor avea posibilitatea de a desfășura cursuri „online asincron”. Mai exact, asta înseamnă că elevii nu vor fi conectați simultan, ci vor primi sarcini de lucru individuale. Asta se a întâmpla în perioada 10-16 iunie 2025, perioadă în care vor avea loc probele scrise la examenul de Bacalaureat.
Directorii instituțiilor de învățământ vor fi cei care se vor ocupa de organizare, ei avân d sarcina de a asigura „suplinirea cadrelor didactice implicate în comisiile de examen”.
:format(webp):quality(100)/https://www.dailybusiness.ro/wp-content/uploads/2025/03/scoala-online-2-1024x576.jpg)
Citește și: Limba modernă, eliminată de Ministerul Educației de la Evaluarea Națională la clasa a VI-a. Reacția ministrului Daniel David
Cum se vor desfășura cursurile „online asincron” din luna iunie
Potrivit definiției din Regulamentul de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar (ROFIUP 2024), „forma de comunicare prin intermediul tehnologiei și al internetului asincronă este desfășurată într-un mediu virtual de învățare, în cadrul căreia preșcolarii/elevii și cadrele didactice nu sunt conectați simultan”.
„În conformitate cu prevederile calendarului examenului național de bacalaureat-2025, aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 6.481/30.08.2024, precum și în temeiul prevederilor Ordinului ministerului educației nr. 3.694/01.02.2024, privind structura anului școlar 2024-2025, susținerea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, sesiunea iunie 2025, se desfăşoară în perioada 10-16 iunie 2025.
În vederea desfășurării în bune condiții a procesului educațional în perioada menționată, și în baza prevederilor art. 9 alin. (4), lit. e) și alin. (6) din Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învăţământ (ROFUIP), aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 5.726/2024, la nivelul unităților de învăţământ, desemnate centre de examen sau, după caz, în unitățile de învăţământ care asigură resursele umane în comisiile de examen, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației şi Cercetării, cursurile se pot desfășura în format online asincron în conformitate cu prevederile Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a activităților în sistem online sau hibrid — Anexa 1 la ROFUIP”, se arată în document.
Citește și: Ministrul Educației, dezamăgit de sistemul de învățământ: „Să regândim istoria, geografia, să readucem gramatica la liceu. Copiii noştri nu mai vorbesc corect limba română”