- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Scrisoarea pe care poștașii o vor aduce celor aproape 5 milioane de pensionari din România. Documentul a fost cerut de premierul Marcel Ciolacu

26 Aug, 17:06 • Preda Silvia
Poștașii vor începe să distribuie o scrisoare celor aproape 5 milioane de pensionari din România.
Scrisoarea pe care poștașii o vor aduce celor aproape 5 milioane de pensionari din România. Documentul a fost cerut de premierul Marcel Ciolacu

Scrisoarea pe care poștașii o vor aduce pensionarilor este semnată de ministrul Muncii și de președintele Casei Naționale de Pensii, iar pensionarii sunt înștiințați că pensia lor nu scade după recalculare. Documentul a fost cerut de premierul Marcel Ciolacu!

Mulți pensionari sunt nemulțumiți și spun că în deciziile lor de recalculare au pensii mult mai mici decât cele pe care le aveau în plată.

„STIMATI PENSIONARI,

Guvernul României, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Casa Națională de Pensii Publice vă confirma faptul că PENSIA DUMNEAVOASTRA NU SCADE, chiar dacă în Decizia de recalculare care v-a fost transmis recent a rezultat o valoare mai mică decât ultima pensie pe care ați primit-o în luna august 2024.

În această situație, veți primi în continuare pensia mai mare, respectiv cea pe care ați primit-o anterior recalcularii.
În cazul în care beneficiați de indemnizația socială pentru pensionari, iar în Decizia de recalculare a rezultat o valoare mai mică de 1.281 de lei, cât reprezintă valoarea acestei indemnizații, veți primi în continuare suma de 1.281 de lei.

Citește și: Aceste două categorii de pensionari nu vor primi niciun ban în plus la pensie, de la 1 septembrie

Aproape 5 milioane de pensionari vor primi o scrisoare
Aproape 5 milioane de pensionari vor primi o scrisoare

Aceste prevederi sunt garantate prin Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii:

Art. 144, alin. (6): „În cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezult un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalcularii, până la data la care se va obține un cuantum mai mare decât acesta ca urmare a majorării valori punctului de referință”.

„Totodată, vă informăm că funcționarii caselor teritoriale de pensii vă stau la dispoziție pentru clarificarea eventualelor nelamuriri legate de decizia de recalculare a pensiei dumneavoastră”, se arată în scrisoarea care va fi trimisă tuturor pensionarilor.

Milioane de pensionari vor primi această scrisoare

Poşta Română a început, vineri, 16 august, distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor către toţi beneficiarii din ţară.

Procesul de distribuire a deciziilor de recalculare a pensiilor se va încheia cel târziu la data de 30 august 2024.

Vezi și: Panică în rândul pensionarilor. Ministerul Muncii cere Poştei şi Casei de Pensii clarificări după o situație scandaloasă