Scufundările sunt la mare căutare în Marea Neagră, asta datorită minunilor din lumea subacvatică. Cu echipament corespunzător și instructor de scuba diving puteți să vă bucurați de scufundări, însă trebuie să scoateți o sumă de bani destul de măricică pentru acest serviciu, anunță ProTV.
La 5 metri adăncime veți vedea meduze, peșți, și căluți de mare. O ședință de scufundare costă 250 de lei, dar cine vrea un brevet că să exploreze fară însoțitor are nevoie de cel puțin șase lecții.
Turiștii pot face scufundări pe întreg litoralul prin centrele autorizate.
Tudor Fulga, instructor scufundări: „În principiu vă trebui doar să te bucuri de ce vezi în apă, instructorul va fi lângă tine și te va ajuta și cu reglarea flotabilității, dar foarte important pe sub apă nu putem să vorbim cum vorbim la suprafață. Și atunci vă trebui să folosim semne pentru a comunica, cel mai important semn, e semnul ok. Care e și întrebare și răspuns”.
După 20 de minute de instructaj intrăm în apă. După câteva minute de acomodare în apă, în care ne obișnuim să respirăm începe aventura subacvatică la 4 metri adâncime, dăm nas în nas cu crabi.
„Nu e corect”. A izbucnit în lacrimi după ce a abandonat meciul cu sportiva cu nivel mare de testosteron după 46 de secunde
În zona Cazinoului din Constanța, pasionații de scuba diving pot admira rămășițele vechii cetăți Tomis, dar pot găsi și statui ascunse pe fundul mării.
Ai mai putea citi și: 103 mine maritime în Marea Neagră. Litoralul românesc, front comun de război
Adrian Oțelea, instructor scufundări: „Avem ce vedea, de când avem lufarul apărut, chefalul, e o nebunie de pește pe jos, în apă, avem statui, zidul scufundat al cetății, picturile Grigorescu”.
Cursurile sunt programate din oră în oră. O ședință costă 240 de lei, iar cine vrea să obțină un brevet internațional trebuie să facă șase ședințe, iar după acestea poate avea un brevet.
Cursant: „Vezi tot felul de peșți, formațiuni, stânci, depinde de cât de clară e apa”.
Reporter: „Pe unde te-ai mai scufundat până acum?
Cursant: Grecia, Turcia, Egipt. Marea Neagră e interesantă pentru că vizibilitatea este mică, este destul de agitată, daca te scufunzi aici. În altă țară ți-e mai ușor.”
Cosmin Brânzeanu, instructor scufundare: „La terminarea cursurilor se primește un brevet, durează în funcție de disponibilitatea clientului între 3-6 zile, sunt mai multe module, e un modul teoretic, 6 scufundări în mare, cursul este în jur de 1.900 de lei.”
Persoanele care au deja un brevet se vor putea scufunda tot în prezenta unui scafandru profesionist, dar vă avea mai multă libertate de mișcare.
Citește și: Cât a ajuns să câștige un salvamar pe litoralul românesc. Venituri în batjocură primite în 2024