- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Scumpire majoră a carburanților. Cât costă azi un plin de benzină și motorină

09 Oct, 12:01 • Bumbeneci Diana
Carburanții s-au scumpit din nou. Cât costă acum benzina și motorina la stațiile de alimentare din România.
Scumpire majoră a carburanților. Cât costă azi un plin de benzină și motorină

Prețurile carburanților ajung la un nou prag record, după două luni în care prețul a scăzut de mai multe ori. Benzina standard a trecut de pragul de șapte lei în unele localități, la fel și motorina, iar conflictul din Orientul Mijlociu ar putea duce și la alte scumpiri, conform unor noi estimări ale specialiștilor.

O nouă scumpire a carburanților

Scumpirile din ultimele zile apar după o lungă perioadă în care combustibilii se ieftiniseră în mod progresiv. Spre exemplu, la Constanța, prețul unui litru de benzină variază între 6,99 de lei și 7,08, iar la motorină între 7,01 și 7,15 lei. În Oradea, benzina standard costă între 6,94 și 7,06 pe litru și este pentru prima oară în ultimele două luni când prețul la benzina standard depășește pragul psihologic de 7 lei.

Citește și:Lovitură pentru șoferii care alimentează cu motorină. Petrom anunță scumpiri pe 8 octombrie

Și în Capitală, prețul mediu al benzinei standard este de 6,99 de lei per litru, iar la motorină 7,06. Evident, cei mai afectați sunt șoferii, care spun că acum nu-și mai pot face plinul cu banii pe care îi cheltuiau până de curând.

preț carburanți
preț carburanți

Specialiștii din domeniu mai sunt de părere că scumpirea succesivă este dată de creșterea prețului țițeiului, care a ajuns la 80 dolari pe baril, dar și de situația din Orientul Mijlociu, care aduce nesiguranță pe această piață. Se crede că aceste majorări vor continua să apară și în perioada următoare.

Conform ultimelor estimări, cererea de carburanți este în creștere la noi în țară, cu un procent de aproape 5%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Ce sunt cotațiile Platts, cele după care se orientează prețurile carburanților

„Cotaţia Platts este un preţ de referinţă internaţional pe piaţa benzinei sau motorinei şi reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta şi tranzacţiile realizate între traderi pe piaţa angro a combustibililor. Cotaţiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze acelaşi trend cu preţurile barilului de petrol”, se arată pe site-urile de profil ale distribuitorilor de carburanți.

Citește și: Explozia prețurilor la benzină, amânată! Majorarea de 25% a fost împinsă până anul viitor!

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult