Scumpirea catastrofală în plan mondial la alimentele de bază au început din luna aprilie. Prețurile la carne, zahări și orez au explodat, iar românii își fac griji ce mai mănâncă, a informat Reuters.
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO)
a anunțat că prețurile au explodat după 12 luni consecutive de scădere. Prețurile sunt însă cu aproximativ 20% sub nivelul record din lua martie 2022, după declanșarea războiului din Ucraina de către ruși.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În aprilie 2023, acest indice a crescut cu 0,6% până la 127,2 puncte, de la nivelul de 126,5 puncte înregistrat în martie, informează Agerpres.
„Pe măsură ce economiile îşi revin din încetinirile semnificative, cererea va creşte, exercitând presiuni în sus asupra preţurilor la alimente.”, a spus economistul şef de la FAO, Maximo Torero.
Prețul zahărului a atins cele mai înalte culmi ale scumpiri de după luna octombrie 2011, luând un avans de 17,6%. Specialiștii sunt de părere că aceste creșteri explozive au loc în urma livrărilor mai mici după revizuirea, în jos, a estimărilor de producție în India și China, dar și Thailanda și UE.
Chiar și procentul cărnii a crescut cu 1,3%, iar la lactate au scăzut cu 1,7%, cele la uleiuri vegetale au scăzut cu 1,3%, iar cele la cereale s-au redus cu 1,7%, în cazul în care s-a înregistrat un declin în privința cerealelor.
„Creşterea preţului orezului este extrem de îngrijorătoare şi este esenţial ca iniţiativa Mării Negre să fie reînnoită pentru a evita orice altă majorare a preţurilor la grâu şi porumb.”, a subliniat Maximo Torero.
În aprilie, analiștii Fitch Solutions anunțau că piaţa globală de orez va înregistra cel mai mare deficit din ultimele două decenii în 2023. Din China în SUA şi până în Uniunea Europeană, producţia de orez este în scădere, iar prețurile cresc afectând peste 3,5 miliarde de oameni de pe tot globul, în special în Asia-Pacific unde se consumă circa 90% din producția mondială de orez, au transmis specialiștii pentru CNBC.
Alte articole: Inflația și-a spus cuvântul! Masa de Paște costă mai mult cu peste 20% față de anul trecut: „Vom plăti mai mult pentru alimente”