- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Scumpiri fără precedent în imobiliare! Chiriile sar în aer. Cât costă acum să închiriezi un apartament

05 Sep, 12:07 • Bugiu ⁠Ana Maria
Au explodat prețurile chiriilor în toată țara. Cât te costă, dacă vrei să închiriezi un apartament în orașele mari din țară.
Scumpiri fără precedent în imobiliare! Chiriile sar în aer. Cât costă acum să închiriezi un apartament

În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, în luna august 2024, au crescut prețul chiriilor cu 10%. Față de luna iulie a anului curent, prețurile sunt mai mari cu 23%. De la un an la altul, chiriile cresc cu aproximativ 14%, potrivit profit.ro.

„Conform datelor colectate de pe platforma noastră, prețurile chiriilor continuă să crească de la un an la altul, deși variațiile lunare sunt relativ mici. În același timp, observăm o creștere a interacțiunilor între chiriași și proprietari, influențată și de perioada de vârf pentru închirieri, care are loc în lunile august și septembrie, când cererea atinge un nivel ridicat, peste 50% fiind generată de studenți în căutare de locuințe”, spune Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Te-ar mai putea interesa și: Chiriile din București explodează. Câți bani îți trebuie ca să rămâi în Capitală în această toamnă

foto: chirii

Scumpiri fără precedent în imobiliare! Chiriile sar în aer. Cât costă acum să închiriezi un apartament

Față de aceeași perioadă a anului precedent, în bucurești, chiriile sunt mai scumpe cu 16%.

În luna august a acestui an, o garsonieră putea fi închiriată cu 363 de euro/lună, în medie. Un apartament cu două camere era închiriat cu aproximativ 578 de euro lunar, iar unul cu trei camere se închiria cu un preț mediu de 768 de euro/lună. În Sectorul 1 au fost înregistrate cele mai mari creșteri ale chiriilor, din București.

În celelalte orașe, lucrurile nu stau foarte diferit. În Cluj-Napoca, prețurile pentru garsoniere au crescut cu 15% (400 de euro), iar cele pentru apartamentele cu 2 camere cu 9% (600 de euro). Prețul mediu pentru apartamentele cu 3 camere a rămas același ca anul trecut (700 de euro).

În Iași, creșterile au fost mai mari. Aproape cu 21% mai mult se închiriază acum o garsonieră (342 euro), iar un apartament cu două camere este mai scump cu 13% decât anul precedent (450 euro). Un apartament cu 3 camere se închiriază cu 533 de euro pe lună, cu 4% mai mult decât aceeași perioadă a lui 2023.

În Brașov, cele mai mari creșteri au fost pentru garsoniere, cu 17% mai mult decât anul trecut (350 euro). Sunt urmate de apartamentele cu două camere, care au crescut cu 11%(500 euro) și de apartamentele cu 3 camere, care se închiriază cu 618 euro pe lună.

În Constanța, o garsonieră se închiriază în prezent cu 324 de euro, cu 16% mai mult decât anul trecut. Urmează apartamentele cu 2 camere, care au înregistrat creșteri de 23% (500 de euro) și apartamentele de 3 camere, care au crescut cu doar 2% față de aceeași perioadă a lui 2023 (665 euro).

În Sibiu, prețul mediu de închiriere a unei garsoniere este de 300 de euro, cu 20% mai mult decât în 2023. Apartamentele cu 2 camere au crecsut în preț cu 14%, putând fi închiriate acum cu 400 de euro. Apartamentele cu 3 camere se închiriază cu 500 de euro în Sibiu, înregistrând o creștere de 4%.

În Oradea, prețul garsonierelor a crescut cu 39%, adică 250 de euro. Potențialii chiriași vor plăti 400 de euro pentru un apartament cu două camere, adică o creștere de 14%, iar un apartament cu 3 camere se poate închiria cu prețul de 500 de euro, cu 25% mai mult decât anul trecut.

În Craiova, garsonierele au crescut în preț cu 19% (297 euro), iar apartamentele cu două camere cu 14% (400 euro). Apartamentele cu 3 camere se închiriază cu 500 de euro, cu 18% mai mult decât în anul precedent.

În Arad, prețurile au crescut cu 18% pentru garsoniere (218 euro), cu 6% pentru apartamentele cu 2 camere (350 euro) și cu 23% pentru apartamentele cu 3 camere (490 euro).

Te-ar mai putea interesa și: Explozie de prețuri în piața imobiliară! Chiriile din țară ating noi recorduri. Înțelegerea fără contract, ultima speranță a chiriașilor disperați