Guvernul ia în calcul să taxeze din nou sucurile, în încercarea de a acoperi fondurile lipsă de la buget. Astfel, o sticlă de suc de un litru s-ar putea scumpi cu aproape un leu, informează observatornews.ro. Autoritățile speră că, în acest fel, vor reuși să descurajeze și consumul de produse nesănătoase.
Băuturile îndulcite s-ar putea scumpi din nou în 2023. Autoritățile vor să aplice producătorilor o taxă sub formă de acciză, după modelul irlandez. O sticlă de suc s-ar putea scumpi cu 80 de bani, iar una de doi litri cu 1 leu și 60 de bani. Noua taxă reprezintă metoda prin care Guvernul încearcă să acopere fondurile lipsă de la buget. Producătorii se plâng de discriminare.
„Ne uităm cu mare îngrijorare să vedem noi propuneri care targhetează sectorul nostru. Are un caracter profund discriminatoriu”, a declarat Alice Nichita, Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare.
Te-ar putea interesa și: 4 industrii unde prețurile se vor majora cu până la 25% până în august. Românii nu vor scăpa de scumpirile alimentelor
Un alt argument pentru creșterea accizelor, pe lângă banii aduși la buget, este și faptul că băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr sunt nocive pentru sănătatea românilor. Medicii atrag atenția că cei mai afectați sunt copiii. În țară, 1 copil din 2 are probleme cu greutatea, din cauza băuturilor îndulcite și nu numai.
„Reprezintă adevărate bombe metabolice. Calorii foarte multe nedorite, care înseamnă risc metabolic pentru apariţia obezităţii inflantile şi mai departe risc de dezvoltare de diabet zaharat de tip doi”, a declarat Cosmin Pena, diabetolog.
Un român consumă, în medie, 190 de litri de băuturi răcoritoare, energizante și sucuri din fructe, arată statisticile. La acest capitol, statul român ocupă poziția cu numărul 7, arată o analiză efectuată în UE.
Pentru a acoperi fondurile lipsă de la buget, Guvernul ia în considerare și alte măsuri: mesele la restaurant și vacanțele s-ar putea scumpi cu 10% din toamnă. La fel și viciile. Accizele la băuturi alcoolice și tutun ar putea crește cu până la 20%.
Majorarea va fi de câțiva bani, dacă vorbim despre o sticlă de bere. Pe un pachet de țigări, românii vor da în plus în jur de 3 lei. Pe de altă parte, industria tutunului trage un semnal de alarmă: creșterea accizelor ar încuraja contrabanda cu țigări. În plus, industria tutunului avertizează că, raportat la nivel de cumpărare, prețurile din România sunt cele mai mari din Uniunea Europeană.
„Reducerea evaziunii… Evaziunea este atât de mare pentru că este hotărârea politică de a-i proteja pe cei care fură. Ca să crească veniturile, te uiţi la scutiri, astea-s cele mai simple. Nu poţi să spui că România are cetăţeni de rang întâi şi rangul doi. Adică un constructor sau un it-ist sunt mai importanţi decât un profesor sau un doctor”, a declarat Gabriel Biriş, analist fiscal.
„Unele dintre aceste „iertăciuni de taxe” sunt stridente și greu de explicat. Pentru mine rămâne o enigmă cum este posibil ca sectorul IT care are cele mai mari venituri din economie să beneficieze de eliminarea impozitului pe venit”, a declarat Eugen Rădulescu, fost director BNR.
Citește și despre următorul subiect: Victor Ponta: „Avem cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani. Avem o administrație mai ineficientă decât în anii 90′”