Începând cu luna septembrie, românii se vor întâlni cu o noi scumpiri la produsele zilnice și anumite servicii, a transmis kanald.ro.
Decizia vine pe fondul unor ieftiniri ale unor produse alimentare pentru următoarea perioadă, luată în special de ministrul Finanțelor, care vrea să crească încasările la bugetul statului.
Este vorba de accizele pentru tutun și alcool care ar putea să se majoreze, din nou. În special, băuturile cu adaos de zahăr, jocurile de noroc, vacanțele și mesele în oraș.
Din prima zi de toamnă din acest an, românii se vor întâlni cu o scumpire și la taxa de licențiere a jocurilor de noroc, dar și la băuturile fără alcool, dar fără zahăr, care au mai suferit o scumpire în urmă cu câteva luni. De asemenea, se va mări și TVA-ul din HoReCa. De la 9%, cum era inițial, va ajunge la 19%, iar cazarea per noapte va suferi modificări la tarife.
Mai mult, decizia Guvernului de a ieftini alimentele de bază pentru o perioadă de timp, prevede un scenariu sumbru pentru perioada următoare, în care se vor scumpi alte produse mai mult. Alimentele care vor costa mai puțin au fost, deja, stabilite și sunt: pâinea, laptele, brânzeturile, carnea, ouăle, făina, mălaiul, fructele și legumele.
Deși măsura este văzută ca fiind o sabie cu două tăișuri, Guvernul României a asigurat că niciun comerciant nu va avea de suferit în acest sens: „Vreau să transmit un mesaj foarte clar către producători. Pentru că a fost în ultima perioadă această discuție, dacă vor fi afectați sau nu. Nu, nu vor fi afectați. Acest mecanism pe care l-am propus și ce a venit din partea marilor lanțuri comerciale nu afectează producătorii din România”.
Ieftinirile se vor produce începând cu 1 august 2023, fiind pe o perioadă limitată de timp. Mai mult, Marcel Boloș ministrul Finanțelor, a propus să fie retrasă taxa pe valoare adăugată la alimentele de bază și să crească cea la gamele mai costisitoare, însă ideea nu a fost aprobată de Executiv.
„Comisia Europeană nu acceptă o astfel de variantă pentru niciun fel de produs. Ca să închidem odată această propunere de a fi TVA zero. Orice reducere de TVA a adus o ieftinire pe o perioadă foarte limitată de timp. Normal că a adus mai mică colectarea la stat, iar în două săptămâni, prețurile au fost la fel. Deci nu a funcționat”, a transmis Marcel Ciolacu.
Alte articole: 4 industrii unde prețurile se vor majora cu până la 25% până în august. Românii nu vor scăpa de scumpirile alimentelor