Salariul minim pe economie ar urma să crească de la 1 iulie, va aduce numeroase modificări în piața muncii și în economia națională. Această majorare, ce va ridica salariul minim brut la 3.700 de lei, va avea multiple efecte, nu doar asupra veniturilor individuale, ci și asupra prețurilor bunurilor și serviciilor, după cum avertizează expertul Adrian Negrescu, citat de Antena 3 CNN.
Adrian Negrescu afirmă că majorarea o creștere pentru salariul minim de la mijlocul anului va determina creșteri de prețuri, în special în domeniul serviciilor, deoarece firmele vor transfera aceste costuri suplimentare în prețurile produselor și serviciilor oferite.
Spre deosebire de perioadele anterioare, nu alimentele și produsele nealimentare vor fi în prim-planul scumpirilor, ci serviciile esențiale precum cele ale electricienilor, zidarilor, coaforilor, transportului, depozitării și curieratului.
Acest lucru se întâmplă într-un context economic în care serviciile s-au scumpit deja cu 11% în primul trimestru al anului, iar Negrescu anticipează o creștere suplimentară de cel puțin 6%-7% până la sfârșitul anului. Astfel, majorarea salariului minim va aduce cu sine o povară suplimentară pentru consumatori, care se vor confrunta cu prețuri mai mari pentru numeroase servicii esențiale.
Te-ar putea interesa și: Decizie majoră pentru milioane de români! Guvernul a stabilit noua formulă de calcul pentru salariul minim
Pe lângă aceste scumpiri, creșterea salariului minim va avea un impact și asupra produselor alimentare și nealimentare. Adrian Codîrlaş, vicepreședinte CFA România, subliniază că un salariu minim mai mare are ca și efect o creștere a costurilor pentrucompanii, deci și o scumpire creștere a prețurilor produselor vândute de companiile care folosesc forță de muncă plătită pe salariul minim. Astfel, de la 1 iulie, vom observa prețuri mai mari nu doar pentru mâncare și haine, ci și pentru o gamă largă de produse necesare în viața de zi cu zi.
Cristina Chiriac, președinte CONAF: Există posibilitatea să asistăm inclusiv la mărirea ratei de inflaţie şi pe zona dobânzilor. Este o măsură forţată, care nu are nicio legătură cu randamentul sau profitabilitatea unei companii şi există probabil riscul de a-şi închide porţile anumiţi antreprenori.”
Astfel, pe lângă creșterea prețurilor, economia ar putea suferi și din cauza unor eventuale închideri de afaceri, ceea ce ar pune presiune suplimentară pe bugetul statului.
De asemenea, majorarea salariului minim va avea un impact direct asupra amenzilor de circulație. În prezent, valoarea punctului de amendă este de 165 de lei, dar de la 1 iulie va urca la 185 de lei. Aceasta înseamnă că șoferii vor trebui să fie și mai atenți la respectarea regulilor de circulație, pentru a evita costuri suplimentare.
Executivul ia în considerare și măsuri de sprijin pentru a acompania această majorare, cum ar fi netaxarea a 300 de lei din salariul minim brut, față de 200 de lei cât este în prezent. Această măsură are scopul de a atenua impactul fiscal asupra angajaților cu salarii mici, oferindu-le un mic răgaz financiar.