Piața imobiliară din România a atins recent niveluri record, cu creșteri spectaculoase care au surprins mulți observatori. Unul dintre cele mai semnificative aspecte este creșterea rapidă a prețurilor în marile orașe ale țării. Brașovul, în special, a înregistrat o creștere impresionantă a prețurilor caselor, cu aproape 20%. Acest fenomen nu este izolat și este alimentat în parte de politica atractivă a băncilor, care oferă rate fixe tentante, stimulând astfel investițiile în proprietăți imobiliare, arată Observatornews.
Studiile recente arată că prețul mediu al apartamentelor în marile orașe se apropie de 2.000 de euro pe metru pătrat, indicând o creștere substanțială față de ani anteriori pe piața imobiliară. De exemplu, în Brașov, creșterea a fost de 18%, iar în București și Cluj-Napoca a fost de aproximativ 11%. Aceste date indică un interes în creștere din partea investitorilor și o cerere în continuă expansiune în sectorul imobiliar.
„Dacă luăm statisticile de la final, în medie, pe ţară, proprietăţile s-au scumpit cu 10% pe an. De la an la an. În jur de 34-35% din cumpărători aleg proprietăţi cu 2 camere”, a spus Sorin Oprea, reprezentantul unei agenţii imobiliare, conform sursei menționate anterior.
Datele arată că prețurile cele mai mari se înregistrează în Cluj Napoca, oraș recunoscut pentru excesele sale de pe piața imobiliară, și nu în București, chiar dacă Capitala a avut parte în ultimii ani de o dezvoltarea imobiliară constantă. Această schimbare subliniază tendința accelerată de creștere a prețurilor imobiliare în întreaga țară.
Te-ar putea interesa și: Piața imobiliară din România, creștere explozivă. Românii au făcut cu 50% mai multe tranzacții în aprilie față de anul trecut
Cererea de credite pentru terenuri și locuințe a cunoscut, de asemenea, o creștere semnificativă în primele trei luni ale acestui an, iar băncile prevăd că acest trend va continua. Cu toate acestea, cu toate creșterile recente, piața imobiliară din România rămâne cu aproximativ 30% mai ieftină decât în alte țări din regiune.
Perspectivele economice sugerează că decalajul de pe piața imobiliară se va reduce treptat, odată cu îmbunătățirea nivelului de trai și continuarea tendinței de creștere a prețurilor. Cu standardele de creditare într-o fază de relaxare, piața este inundată cu promoții și oferte atractive pentru cumpărători.
„Asistăm la o relaxare a standardelor de creditare şi atunci în piaţă este o adevărată bătălie în promoţii, în oferte-dobânzi promoţionale. Cererea de creditare a crescut undeva la 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, a explicat Irina Ştefan, expert bancar. „Dacă de azi am trece la o dobândă variabilă dobanda variabilă ar fi de peste 8%. Dar din punctul meu de vedere, în următorii 4-5 ani, IRCC-ul va avea o cotaţie mai mică”, a spus și Valentin Anghel, expert bancar.