Scumpirile iau cu asalt toată țara, iar românii nu mai țin pasul cu prețurile imense. Banii sunt o problemă pentru foarte mulți oameni care trăiesc în România, iar faptul că prețurile cresc la raft de la lună la lună le dă mari bătăi de cap unora, conform Agerpres.
În luna februarie a acestui an s-au înregistrat o serie scumpiri, fie că vorbim de serviciile poștale, cele de apă și analizare, ori despre detergenți. Până și celebrul Dero s-a scumpit. Iată ce arată statisticile transmise, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Potrivit ultimului raport făcut public de reprezentanții INS, scumpirile sunt în floare. De exemplu, în luna februarie 2024, au crescut prețurile la serviciile poștale, la apă și canalizare și chiar la detergenți. Acestea ocupă primele locuri în topul scumpirilor. Foarte mulți români sunt îngrijorați de aceste creșteri de prețuri, căci se gândesc ce să plătească mai întâi și ce cumpărături să facă din salariile mici pe care le primesc.
Te-ar putea interesa și: Ce a cumpărat o româncă dintr-un supermarket din Germania cu 110 euro. Aceleași cumpărături ar fi costat aproape dublu în România
Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că preţul detergenţilor a urcat cu 23,77%, în comparație cu luna februarie 2023. Nici celebrul DERO, care era accesibil pentru mulți români, nu mai are orice preț. Sigur că, majorarea costurilor la detergenți nu ține cont de firmă. Medicamentele s-au scumpit cu 14,82% față de luna februarie 2023. În ultimul an și produsele chimice s-au majorat cu 16,67%, notează sursa citată.
Lista poate continua la nesfârșit. Prețul serviciilor poștale a crescut cu 26,64%, iar costurile serviciilor de apă, canalizare și salubritate s-au majorat cu 18,74%. Dacă vorbim de alimente, atunci trebuie să știm că prețul conservelor de fructe a crescut cu 13,37%. Berea este mai scumpă acum cu 11,86%, iar peștele proaspăt 11,53%. Cartofii s-au scumpit cel mai mult față de ianuarie 2024: 4,84%. Fructele proaspete au cunoscut o creștere la preț: 4,67%.
Nici abonamentele de transport auto n-au scăpat fără majorare: 2,59%. Cei care călătoresc adesea cu avionul au avut totuși parte de vești bune. Transportul aerian s-a ieftinit cu 17,4%, dar și abonamentele la TV care au scăzut la preț cu 0,07%.
Vezi și alte știri: Economistul Adrian Codirlaşu, avertisment îngrijorător: Politica fiscală, principalul risc asupra inflaţiei în 2024 și 2025