Scutirea de taxe pentru 200 de lei din salariul minim pe economie ar putea fi prelungită, potrivit unor surse Antena 3 CNN. Prelungirea acestei scutiri de taxe s-ar face cu şase luni, mai arată sursele.
Deducerea s-a aplicat începând de la data de 1 ianuarie 2023 şi urma să nu se mai aplice de anul viitor.
În septembrie, ministrul de Finanțe a confirmat și faptul că cel mai probabil va fi eliminată scutirea de impozit a celor 200 de lei din salariu.
„Da, era o dispoziţie tranzitorie. Aceşti 200 de lei erau daţi pe o perioadă de un an de zile şi aici urmează să se ia o decizie finală cu privire la cei 200 de lei pe care îi avem ca deducere din impozitul pe venit”, a declarat pe 21 septembrie ministrul Marcel Boloş, la Antena 3 CNN.
Începând cu 1 ianuarie 2023, avem în vigoare un beneficiu fiscal de scutire de impozit și contribuții sociale obligatorii pentru o sumă de 200 de lei din salariul minim brut, care se acordă obligatoriu, în anumite condiții.
Astfel, în loc să plătească CAS și CASS ca pentru un salariu brut de 3.300 de lei (adică 825 de lei pentru pensii și 330 de lei pentru sănătate), angajatorii plătesc contribuțiile respective raportându-se la un salariu brut de 3.100 de lei (adică 775 de lei pentru pensii și 310 lei pentru sănătate).
Te-ar putea interesa și: Când și cu cât crește salariul minim în 2024. Cele trei variante discutate la Guvern
Premierul Marcel Ciolacu a ținut să ofere o serie de clarificări la acuzaţiile cu privire la creşterea taxelor şi impozitelor. Guvernul lui Marcel Ciolacu este acuzat de opoziție că ar fi a „crescut taxele” pentru a „alimenta pensiile speciale şi clientela” de partid.
„Eu nu am mărit niciun impozit. Am scos nişte excepţii. Acel lucru mi-l solicita Comisia, Banca Mondială”, a spus Marcel Ciolacu.
„Presupun că vrem un climat economic sănătos. Şi egal pentru toţi. Eu nu am introdus nicio taxă nouă, absolut niciuna. Şi nici nu am să introduc. România, în schimb, la un moment dat – şi avem impus prin PNRR, ca şi jalon – va trebui să facă o reformă fiscală serioasă, comentată şi asumată de politicieni, cu specialişti din economie”, a adăugat premierul, conform Agerpres.
Citește mai mult aici: Impozite 2024. Marcel Ciolacu vorbește despre taxele românilor. „Am scos nişte excepţii”