Sistemul de termoficare din București le va îngreuna și anul acesta viața celor care trăiesc în București, care se tem că vor avea parte de facturi uriașe la încălzire, dar că vor suferi și de lipsa căldurii din propriile locuințe. Marile șantiere din Capitală sunt goale, spre disperarea oamenilor care se gândesc cu groază la o nouă iarnă trăită în frig, potrivit celor transmise de Antena 3 CNN.
Primarul Capitalei a promis pentru acest an 50 de kilometri de conductă reparată, însă oamenii au făcut coadă la debranșare. Doar în 2023, 3.000 de oameni au trecut la centrala termică.
La jumătate lunii noiembrie, Capitala este plină de șantiere care ar trebui să reducă numărul avariilor din timpul iernii, doar dacă ar lucra cineva cu adevărat. Oamenii sunt convinși că și iarna care vine va fi la fel de dificilă ca în anii trecuți, atunci când apa caldă și căldura erau doar un vis.
Dacă temperaturile scăzute din locuințe mai pot fi tolerate, groaza cea mai mare a bucureștenilor este stârnită de prețul facturilor. În fiecare zi de funcționare, pe conducte se pierd cantități uriașe de apă fierbinte. În tot acest timp, firmele care produc centrale termice câștigă teren în București.
Vânzătorii spun că eșecul municipalității se resimte în lista uriașă de comenzi. Statistica arată că în mandatul lui Nicușor Dan, 11.000 de apartamente s-au debranșat de la sistemul public de încălzire, potrivit sursei.
Conform Wall-Street, prețul gigacaloriei a crescut de aproape două ori și jumătate în București începând cu anul 2022. Ca urmare, și în iarna 2023-2024 prețul pentru încălzire în cazul celor care sunt racordați la sistemul centralizat va fi de 330 de lei/Gcal fără TVA, adică aproximativ 346 lei/Gcal cu TVA (în acest caz, TVA este doar 5%).
Termoenergetica a anunțat că a finalizat încărcarea cu apă a instalațiilor de căldură, iar din 17 octombrie a demarat probele la cald, potrivit anunțului companiei municipale. Furnizarea căldurii va începe însă efectiv după înregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, între orele 20:00 și 6:00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de 10 grade Celsius sau mai mici.
Încălzirea nu va fi mai scumpă în iarna 2023-2024 în sistemul centralizat, conform primarului general al Capitalei, Nicușor Dan.
„Bucureștenii vor plăti tot 346 de lei, cât au plătit și iarna trecută”, a precizat edilul.
Conform sursei precizate anterior, într-o lună friguroasă de iarnă, un apartament cu o cameră poate consuma 0,91 Gcal pe lună doar pentru încălzire (deci o factură de circa 318 lei, la actualul preț al încălzirii) iar unul cu 2 camere, 1,36 Gcal – adică 476 de lei, după estimările făcute de ENEL.
Consumul unui apartament cu 3 camere (doar pentru căldură) este estimat la 1,76 Gcal – adică 616 lei la prețul gigacaloriei anunțat pentru iarna 2023-2024. Iar unul cu 4 camere sau mai mult ar putea consuma într-o lună friguroasă de la 2,45 Gcal în sus, adică peste 857 de lei. Totuși, consumul și facturile de încălzire vor fi mai mici dacă iarna aceasta va fi mai blândă.