- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se anunță noi scumpiri în România! Recoltele fermierilor sunt lovite de secetă pentru al patrulea an la rând

08 Jun, 12:50 • Fundeanu Madalina
Seceta lovește România pentru al patrulea an consecutiv. Fermierii lansează un avertisment cu privire la noile scumpiri.
Se anunță noi scumpiri în România! Recoltele fermierilor sunt lovite de secetă pentru al patrulea an la rând

România este afectată de secetă pentru al patrulea an consecutiv. Deși vara este abia la început, mai multe culturi ale fermierilor sunt afectate de arşiţă, conform Antena 3 CNN.

Seceta lovește România pentru al patrulea an consecutiv. Fermierii lansează un avertisment cu privire la noile scumpiri

Fermierii avertizează consumatorii că preţul grâului creşte din ce în ce mai mult, iar seceta va cauza apariția unor scumpiri la raft.

Seceta severă a afectat deja suprafețe extinse din Moldova, Dobrogea și Muntenia. Acest fenomen se repetă de la an la an și numeroase terenuri riscă să se transforme în deșert.

Un fermier din Prahova are aproape jumătate din cultura de la grâu deja distrusă, deși sezonul cald abia a început. Spicul a crescut, însă nu are deloc boabe. Bărbatul spune că a pregătit deja actele de calamitate. S-au înregistrat pierderi uriașe și la cultura de orz. În situația în care anul trecut a scos 8 tone, acum are doar 2.500 de kilograme.

Citește și: Ajutor de până la 1,5 milioane de euro pentru o categorie de fermieri. Iată ce trebuie să faci pentru a lua banii! 

secetă
secetă

Recomandările ANM

Specialiştii de la ANM recomandă în această perioadă:

  • continuarea efectuării tratamentelor chimice împotriva bolilor şi a dăunătorilor în culturile de câmp, dar şi în plantaţiile pomi-viticole;
  • combaterea buruienilor prin erbicidări şi praşile mecanice/manuale, la speciile prăşitoare;
  • fertilizarea fazială cu îngrăşăminte foliare şi minerale la culturile de primăvară şi irigaţii în zonele afectate de seceta pedologică.

Conform ANM, în viitorul apropiat va predomina o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, în majoritatea zonelor din ţără.

Scumpiri pe bandă rulantă și la cartofi

Cartofii, cel mai consumat aliment din România, se vinde acum la preț dublu față de anul 2021. Majorările de preț au fost cauzate de seceta care a afectat toată Europa anul trecut, moment în care producția a fost cu 15% mai mică decât anul precedent.

Recoltele de cartofi au fost mai slabe și la noi în ţară. Din cauza lipsei unui sistem de irigații bine pus la punct, țara noastră produce doar jumătate din necesar, ceea ce dus la importuri masive din țări precum Franța, Polonia sau Germania.

Doar în ultimele 6 luni, prețul de la tarabele din piețe a crescut cu 12%, iar acum kilogramul de cartofi se vinde și cu 5 lei.

Preţul pentru un kilogram de cartofi începe de la 3 lei şi 50 de bani şi ajunge şi la 5 lei în anumite pieţe. Dacă în 2021 plăteam pe un kilogeam de cartofi aproape 1,70 lei, în acest moment, pentru același kilogram trebuie să scoatem din buzunar aproape 4,5 lei. Este un preț dublu față de acum 3 ani.

Seceta din Europa de anul trecut a cauzat scăderea producției de cartofi cu 15%, ceea ce a dus la prețuri mai mari. În plus, nici țara noastră nu stă bine la capitolul producție.

Vezi și: Ajutor financiar majorat cu 7.400 de lei pentru o categorie de români. Cine sunt norocoșii beneficiari