- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se anunță prăpăd! România e țara extremelor. Fenomenele meteo care vor lovi nordul și sudul

16 Aug, 19:50 • Preda Silvia
Sunt ultimele săptămâni de vară și mulți dintre români profită încă de concedii, deși vremea nu prea ține cu ei. Schimbările climatice sunt responsabile atât de caniculă, cât și de fenomenele meteo extreme.
Se anunță prăpăd! România e țara extremelor. Fenomenele meteo care vor lovi nordul și sudul

Prognoza meteo nu arată bine. Au fost doborâte numeroase recorduri de temperatură și specialiștii spun că este doar începutul. Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme, a declarat la Digi24 că vom vedea tot mai multe recorduri de temperaturi.

Este o zicală în comunitatea climatologilor: „S-ar putea ca vara aceasta să fie cea mai rece din cele care vor urma”, pentru că suntem pe trendul acesta crescător al temperaturilor. Și cel mai mare impact pe care îl observăm în prezent este partea aceasta de valuri de căldură cu un impact mare asupra sănătății și asupra ecosistemelor. Iar apoi partea de creștere a nivelului oceanelor, creșterea acidificării oceanelor.

În România, cel mai negru scenariu este să avem mult mai multe valuri de căldură decât în prezent și să avem furtuni care să producă cantități mari de precipitații față de ce eram obișnuiți în trecut, ceea ce înseamnă că o să favorizeze apariția inundațiilor severe și să avem furtuni cu grindină de mari dimensiuni.

Citește și: Vremea pentru august și septembrie 2024. ANM anunță temperaturi record

Iar lucrurile acestea sunt distribuite cam așa: în partea de sud o să avem din ce în ce mai multe valuri de căldură, în partea de nord din ce în ce mai multe furtuni cu vânt intens și cu grindină de mari dimensiuni.

Și asta în următorii 10, 15 ani”, a declarat Bogdan Antonescu.

Ce fenomene vor afecta nordul și sudul României
Ce fenomene vor afecta nordul și sudul României

Prognoza meteo în București

Valul de căldură va persista, va fi în continuare caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și
moderat.

Temperatura maximă va fi de 37-39 de grade, iar cea minimă de 20-21 de grade.

Prognoza meteo. Vremea în săptămâna 19.08.2024 – 26.08.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă în cea mai mare parte a ţării.

Prognoza meteo. Vremea în săptămâna 26.08.2024 – 02.09.2024

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice.

Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a teritoriului.

Vezi și: Ce despăgubiri vor primi fermierii afectați de secetă. Estimările Ministerului Agriculturii