Românii trebuie să îndure încă o veste proastă! Așa cum arată informațiile relatate de stiripesurse.ro, producătorii au anunțat că prețul cozonacului va crește considerabil în perioada următoare, din cauza războiului din Ucraina.
Datele prezentate de Aurel Popescu arată, în primul rând, că anul acesta se vor afla la vânzare 6 milioane de cozonaci. Concret, președintele patronatului român din industria de planificație Rompan declară că volumul de producție al acestui aliment este mai mic în 2023 față de cel identificat anul trecut, atunci când oferta depășea 7.5 milioane de bucăți. Din cantitatea menționată, 600 vor merge la export.
„Oferta industriei de morărit şi panificaţie este mai mică în perioada Sărbătorilor Pascale faţă de sărbătorile de iarnă, care ţin de la 25 decembrie până la 7 ianuarie.
Anul acesta vom scoate pe piaţă până la 6 milioane de cozonaci, mai puţin decât anul trecut când depăşeam 7,5 milioane, iar la export, în special în ţările unde există comunităţi mari de români, vor merge în jur de 600.000 de cozonaci, faţă de aproximativ două milioane în perioada Crăciunului.
Anul acesta, ca o noutate, vor merge la export dar se vor găsi şi pe piaţa internă cozonacii însiropaţi şi cozonacii cremoşi şi bineînţeles pasca cu brânză. Toate aceste produse sunt făcute după reţete româneşti”, declară președintele Rompan.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Cât costă cozonacul făcut după rețeta lui Cătălin Scărlătescu. Ce sumă ar trebui să cheltuiți ca să-l aveți pe masa de Paște
Popescu afirmă că prețul cozonacului este modificat în funcție de costurile pentru energie, gaze și materie primă. Tocmai de aceea, un produs de aproximativ 700 grame poate ajunge să coste între 10 și 15 lei bucata. Totodată, prețurile pot ajunge și până la 70 – 80 pentru un kilogram. Reprezentantul spune că scumpirile identificate la nivelul cozonacului sunt cauzate de războiul din Ucraina.
Nici situația la prețul pâinii nu putem spune că este mai bună. Concret, președintele Rompan a spus că, deși costul s-a stabilizat în privința acestui produs, nu se estimează o ieftinire. Popescu a precizat că prețul va rămâne neschimbat până în toamna acestui an. Situația se explică prin simplul fapt că brutarii au lucrat în pierdere foarte mult timp, în contextul unui grâu mai ieftin care vine din Ucraina.
„Un cozonac de circa 700 de grame poate fi cumpărat în această perioadă cu circa 15-20 lei bucata, dar preţurile pot ajunge şi la 70-80 lei pe kilogram”, spune Popescu.
„Pe pe piaţa pâinii, preţurile s-au stabilizat şi cred că vor rămâne cam la nivelul acesta până în toamnă, în prezent preţul fiind cu aproximativ 20% mai mare decât anul trecut în aceeaşi perioadă.
Influenţa grâului mai ieftin din Ucraina este mică pentru industrie, dar trebuie să vă spun că atunci când a fost 400 de euro tona de grâu, noi nu am putut mări preţurile la pâine la nivelul acela şi am lucrat în pierdere.
Acum ne lingem rănile, încercam să recuperăm ce am pierdut şi între timp vedem ce se mai întâmplă cu costurile”, completează reprezentantul.
Citește și despre următorul subiect: Anca, o tânără antreprenoare din Deva, a dat lovitura cu afacerea „dulce”. Primește comenzi pe bandă rulantă: „Cel mai gustos cozonac”