Anul 2023 nu a ajuns nici măcar la jumătate și deja se confirmă că va fi unul foarte dificil pentru fermieri, poate chiar cel mai dificil din istoria ultimului deceniu. Românii care lucrează pământul se confruntă cu realitățile din teren și din piețele agricole în fiecare zi, anunță AgroTv.
Într-un interviu acordat jurnalistului Ovidiu Ghinea, fermierul Alin Căprilă din județul Călărași a vorbit despre una dintre realitățile grele cu care se confruntă. Conform acestuia prețul pe care traderii îl oferă astăzi pe cereale este unul derizoriu, iar recoltele trebuie să fie uriașe pentru a putea acoperi costurile de producție și a asigura un profit minimal.
„Contractele future, ce am primit acum o oră pe grâu panificație, spre exemplu, erau de 1,06 lei/kg, preț de Port Constanța. Atunci ar trebui să avem o recoltă de 7-8-9 tone de grâu/hectar, ca să rămânem cu un profit. Cred că o să fie un an dezastruos pentru fermieri. (…) Ferească-i Dumnezeu pe cei care prind anul 2023 cu datorii la bancă. Eu unul vă anul acesta cel mai dificil din istoria noastră”, a precizat Alin Căprilă.
Fermierul a mai renunțat de curând și la creșterea animalelor, pentru că nu mai putea să-și susțină activitatea din punct de vedere economic, dar trage încă nădejde că într-o zi va putea repopula ferma de vaci.
„Am renunțat la zootehnie cu un nod în gât, încă mai am nodul acela în gât. Ca să înțelegeți, nu am vândut un șurub, am în continuare absolut tot ce am cumpărat pentru văcuțe, grajdurile sunt aici; așteptăm momente favorabile. În momentul acesta, România nu trece printr-un moment favorabil zootehniei. Deocamdată nu cred că putem face asta, cu actualele reguli și modul în care toate instituțiile văd producătorul român”, a mai spus fermierul din Călărași.
Alte subiecte de interes: INS confirmă că alimentele s-au scumpit cu 50%. Lista produselor care au ajuns la preț dublu