- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se caută studenți și elevi pentru joburile din sezonul estival 2024! Topul domeniilor care angajează

18 Jun, 12:31 • Bumbeneci Diana
Vești excelente pentru elevi și studenți. Retailul, industria alimentară, call-centerele și turismul au scos cele mai multe joburi pentru candidații fără experiență.
Se caută studenți și elevi pentru joburile din sezonul estival 2024! Topul domeniilor care angajează

În ultimele șase săptămâni, au fost lansate pe piață peste 40.000 de locuri de muncă, dintre care 16.000 au fost destinate candidaților fără experiență, conform unei analize realizate de platforma eJobs. Cele mai mari cereri pentru acești candidați se regăsesc în domenii precum retail, industria alimentară, servicii, call center/BPO, turism, transport/logistică și producție, fiecare sector având peste 1.500 de joburi disponibile de la începutul lunii mai.

Joburile din sezonul estival 2024

„Deși cea mai mare parte a joburilor din această perioadă continuă să fie tot full-time, vedem și 4.000 de locuri de muncă part-time și aproape 500 sezoniere, pe bază de proiect. Vara este perioada ideală pentru internship-uri, însă, pe acest segment, există un număr relativ mic de opțiuni – aproximativ 300, ceea ce înseamnă că atât angajatorii, cât și candidații aleg mai degrabă varianta de angajare part-time sau pe perioadă determinată în locul stagiilor de practică”, spune Bogdan Badea, CEO al platformei de recrutare eJobs.ro.

Din totalul joburilor pentru cei fără experiență, 83,3% sunt în România, 11,4% sunt în străinătate, iar 5,3% sunt remote. În cazul locurilor de muncă sezoniere, proporția celor oferite de angajatorii străini și a celor remote crește, ajungând la 13,2% pentru străinătate și 15,2% pentru munca de la distanță.

Citește și: Schimbare completă pentru românii care au credite Prima Casă/Noua Casă. Ministerul Finanțelor dă vestea cea mare

job litoral
job litoral

Cele mai multe oferte de muncă pentru persoanele fără experiență provin din Germania, Olanda, Belgia, Grecia, Irlanda, Spania și Italia. Domeniile cu cerere mare pentru acești candidați sunt transport/logistică, retail, medicină, servicii, producție, industria alimentară și turism.

În ultima lună și jumătate, candidații sub 18 ani au avut aproape 22.000 de aplicări pentru locuri de muncă. Cei cu vârsta între 18 și 24 de ani au aplicat intens, ocupând a doua poziție în clasament cu 340.000 de aplicări.

„Chiar și la început de carieră, prima intenție de angajare a tinerilor merge tot în direcția locurilor de muncă full time. Astfel, de la începutul lunii mai, au fost înregistrate doar 20.000 de aplicări pentru joburile pe bază de proiect / sezoniere și aproape 13.000 pentru internship-uri. În schimb, joburile part-time par să rămâne interesante pentru tineri, în condițiile în care au atras 161.000 de aplicări”, explică Bogdan Badea. Domeniile care îi atrag cel mai mult pe tineri sunt retail, call center / BPO, servicii, IT / telecom, banking și turism.

Conform datelor de la Salario, comparatorul salarial al eJobs, salariul mediu net la nivel național pentru persoanele cu maximum doi ani de experiență este de 3.500 de lei pe lună. Așteptările acestora sunt de 4.500 de lei lunar, incluzând toate domeniile de activitate. Pentru joburile part-time, salariul mediu net este de 3.000 de lei pe lună.

Ai putea citi și: A fost anunțată data la care ajung adeverințele de recalculare a pensiilor. Românii află ce bani vor primi pe 1 septembrie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult