- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se construiesc mai multe drumuri de mare interes pentru milioane de români. Sorin Grindeanu: ,Am avizat proiectul”

23 May, 15:15 • Bumbeneci Diana
Noi drumuri de mare interes prind contur în România. Sorin Grindeanu dă vestea cea mare după ședința de Guvern.
Se construiesc mai multe drumuri de mare interes pentru milioane de români. Sorin Grindeanu: ,Am avizat proiectul”

Ministerul Transporturilor

a aprobat în cursul zilei de azi, 23 mai 2024, indicatorii tehnico-economici pentru Drumul Expres Focșani-Brăila. Este vorba despre o investiție istorică, estimată la aproximativ un miliard de Euro, conform informațiilor oferite de liderul MT, Sorin Grindeanu.

Noul drum reprezintă unul dintre cele șapte proiecte pe care Ministerul Transporturilor le-a transferat de la CNIAR (Compania de Drumuri) la CNIR (Compania pentru Investiții Rutiere).

Mai multe drumuri de mare interes prind contur

Drumul Expres aprobat în cursul zilei de joi are o lungime de 73 kilometri și va deveni o legătură modernă între Autostrada Moldovei Ploiești-Pașcani-Siret (coridor Bulgaria-România-Ucraina), Podul Brăila și viitoarea infrastructură de transport din Dobrogea (Tulcea-Constanța-Autostrada Litoralului). În același timp, la Isaccea, România și Ucraina au aprobat un Memorandum pentru construirea unui Pod peste Dunăre.

,,Am avizat astăzi proiectul Drumului Expres Focșani – Brăila ! După avizarea indicatorilor tehnico-economici în Consiliul Tehnico Economic (CTE) al Ministerului Transporturilor urmează avizarea în Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe și aprobarea prin Hotărâre de Guvern. Acest nou drum de mare viteză va avea o lungime de 73,52 km iar pe traseu vor fi construite inclusiv:
– 57 de poduri/pasaje/structuri casetate,
– 6 noduri rutiere,
– 6 parcări.
Proiectul drumului expres Focșani – Brăila, cu o valoare estimată de 5,5 miliarde de lei (fără TVA), prevede și plantarea a 155 de hectare de perdele forestiere.” – Sorin Grindeanu.

Licitația privind proiectul de proiectare și execuție ar trebui să debuteze în maxim 2 luni, după cum anunțase miercuri, 15 mai, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu. Așadar, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va sări peste predarea proiectului tehnic, etapă prevăzută în contractul semnat în 2020 și va scoate proiectul la licitație pe FIDIC Galben (Proiect Tehnic și Execuție).

Vezi și: 30.000 de lei de la stat printr-un program foarte popular. Guvernul anunță cine beneficiază în 2024

proiect drum expres
proiect drum expres

„Cu o lungime de 73,52 km, traseul drumului expres Focșani – Brăila a fost stabilit în baza unor studii specifice amănunțite (arheologice, topografice și geotehnice).Printre elementele care urmează să fie construite pe acest nou drum expres se numără :
– 57 de poduri/pasaje/structuri casetate,
– 6 noduri rutiere,
– 6 parcări.
Proiectul cu o valoare estimata de 5,5 miliarde de lei (fără TVA) prevede și plantarea a 155 de hectare de perdele forestiere cu rol antiînzăpezire.” -Cristian Pistol.

Traseul Drumului Expres Focșani – Brăila va avea o lungime de 73,5 km și este împărțit în trei loturi:

– 𝗟𝗼𝘁𝘂𝗹 𝟭 (28,2 km), care începe de la nodul rutier Focșani cu Autostrada A7 și se termină la nodul rutier Măicănești;
– 𝗟𝗼𝘁𝘂𝗹 𝟮 (37,6 km), de la descărcarea provizorie din DJ204B, DN23B până la descărcarea provizorie din DJ255A;
– 𝗟𝗼𝘁𝘂𝗹 𝟯 (7,7 km), de la nodul rutier Siliștea până la nodul rutier cu Podul peste Dunăre de la Brăila/Galați – Tulcea.

Mai mult, conform informațiilor transmise azi de Ministerul Transporturilor, contractul pentru realizarea Studiului de Fezabilitate și Proiect Tehnic pentru Drumul Expres Brăila – Focșani a fost semnat în vara anului 2020 cu Acciona (Spania) și avea termen de finalizare decembrie 2022. Ultimul termen pentru predarea documentației este octombrie 2024, după 9 acte adiționale.

Ai mai putea citi: Un nou cutremur a zguduit România. INCDFP anunță zonele în care s-a resimțit seismul. Ce riscuri urmează

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult