- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se construiește o nouă autostradă în România! Când ar putea fi gata investiția de 9 miliarde de lei

12 Jul, 21:54 • Adrian Popovici
CNAIR a trimis documentele de care are nevoie pentru a atribui contractul pentru o nouă atostradă. Este vorba despre viitorul drum de mare viteză între Pașcani și Suceava.
Se construiește o nouă autostradă în România! Când ar putea fi gata investiția de 9 miliarde de lei

Vești bune pentru românii! Guvernul a anunțat că face pași importanți pentru construcția unei noi autostrăzi în țara noastră. Mai exact, CNAIR a anunțat că a trimis pentru avizare documentele de care este nevoie pentru contractul de construcție pentru Autostrada Pașcani-Suceava, o investiție estimată la pete 9 miliarde de lei, notează Știri pe Surse.

După cum arată sursa citată, autostrada este un proiect de infrastructură vital pentru regiunea Moldovei, cu o valoare totală a investiției de peste 9 miliarde de lei, inclusiv TVA. Proiectul, care va lega județele Iași, Botoșani și Suceava de alte regiuni din România, este coordonat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care a transmis vineri la ANAP documentația pentru validarea contractului de proiectare și execuție.

Primul lot de pe această autostradă va avea o lungime de 33 de kilometri, pornind de la nodul rutier Pașcani și terminând la nodul rutier Roșcani. Pe acest traseu vor fi construite trei noduri rutiere și se va conecta cu tronsonul Suceava-Siret. Contractul prevede o fază de proiectare de șase luni și o perioadă de execuție de 24 de luni, incluzând construcția a două viaducte și a unui pasaj de complexitate tehnică ridicată. Un viaduct va traversa DJ208 și CF517 (1049,80 metri), al doilea va traversa râul Ruja (604,60 metri), iar pasajul va trece peste pârâul Pulpa, DJ208S și CF500 (868 metri).

Valoarea totală a investiției depășește 9 miliarde de lei, finanțarea fiind asigurată din fonduri externe nerambursabile prin Programul Transport 2021-2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual, precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate.

Autostrada Pașcani-Suceava
Autostrada Pașcani-Suceava

Te-ar putea interesa și: România prinde viteză! CNAIR promite un umăr record de kilometri de autostradă inaugurați până în 2025

Anunțul lui Sorin Grindeanu despre noua autostradă

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că documentația de atribuire va fi validată, urmând lansarea licitației pentru acest contract, finanțat prin Programul Transporturi. Autostrada va traversa județele Iași, Botoșani și Suceava, realizând conexiunea între Autostrada A7 de la București la Pașcani, contribuind astfel la dezvoltarea regională, fluidizarea traficului, creșterea siguranței rutiere, reducerea timpilor de parcurs și scăderea poluării.

Această autostradă face parte din rețeaua primară TEN-T Core, conform Master Planului General de Transport și Planului Investițional, și va conecta tronsoanele Bacău – Pașcani (în execuție) și Suceava – Siret (în proiectare) ale Autostrăzii A7. Pe întregul traseu al autostrăzii Pașcani – Suceava, de 61,971 km, structurat în două loturi, vor fi construite 72 de pasaje, poduri și viaducte, și cinci noduri rutiere: Tătăruși – Heci, Dolhasca, Roșcani, Dumbrăveni și Aeroport Suceava.

„Autostrada Paşcani – Suceava” este amplasată pe raza judeţelor Iaşi, Suceava şi Botoşani şi va asigura legătura între tronsoanele Bacău – Paşcani (în execuţie) şi Suceava – Siret (în proiectare) ale Autostrăzii A7. Autostrada Paşcani – Suceava va contribui la dezvoltarea conexiunilor rutiere existente în zona Municipiilor Suceava şi Paşcani şi la conectivitatea la reţeaua europeană de transport TEN-T”, transmite Ministerul Transporturilor.

Citește și: Mobilizare impresionantă pe Autostrada Moldovei, între Buzău și Focșani. Când se va circula pe cei 80 de kilometri?