Ion Sterian, directorul general Transgaz, va semna vineri, 16 iunie, ordinul de începere a lucrărilor pentru construcția conductei Tuzla – Podișor, a informat gandul.ro.
Investiția reprezintă o investiție majoră a statului pentru exploatarea și valorificarea gazelor din Marea Neagră, a spus șeful operatorului național de transport al gazelor naturale pentru sursa citată.
Ceremonia este programată pentru vineri, 16 iunie, moment în care se va semna Ordinul de începerea a lucrărilor pentru conducta Tuzla – Podișor.
Gazoductul de circa 310 kilometri, un proiect major, inclus în Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport gaze naturale pentru perioada 2022 – 2031, este necesar ca să poată transporta și cele 15 miliarde de metri cubi de gaze care ar urma să vină în România și din zona Mării Caspice, din terminalele de gaze naturale lichefiate (LNG) din Turcia și din Grecia, a precizat sursa citată.
„Este un moment foarte important pentru România, un moment istoric care este așteptat de prea mult timp”, a spus, pentru Gândul, Ion Sterian.
Declarațiile au fost făcute de către șeful Transgaz, din Canada, unde a fost invitat să reprezinte România. Acolo are loc cea de-a 29-a ediție a Conferinței de la Montreal, eveniment organizat de Forumul Economic Internațional al Americilor. Aici sunt prezenți peste 200 de vorbitori și alte mii de participanți din toată lumea.
Ion Sterian participă la sesiunea „Securitatea energetică prin pluralitate”, prin intermediul căreia va discuta despre tranzacția energetică, incertitudinea geostrategică, cererea de gaze naturale, optimizarea infrastructurii actuale și diplomația energetică.
Investiția vine pe fondul unui angajament făcut de OMV Petrom și Romgaz, construind o garanție bancară de 88 de milioane de euro, câte 44 de milioane fiecare, pentru a-și rezerva o capacitate de transport pe conductă.
Potrivit sursei citate, se așteaptă ca OMV Petrom să ia decizia finală de investiție până miercuri, 21 iunie. Așadar, OMV are de plătit și va plăti 1,5 miliarde de lei taxă de solidaritate până la finalul lunii iunie.
„Pentru companiile care produc și rafinează țiței, legea introduce obligația de a plăti 350 de lei pentru fiecare tonă de țiței prelucrată în 2022 și 2023. Prin urmare, OMV Petrom estimează o contribuție de solidaritate de aproximativ 1.500 de milioane de lei pentru anul fiscal 2022, care urmează să fie plătită la sfârșitul lunii iunie 2023. Aceasta se va reflecta în T2/23, în Situația veniturilor și cheltuielilor ca linie separată după linia Profit înainte de impozitare”, se arată în raportul semnat de Christina Verchere, director general executiv și președintele Directoratului, și Alina Popa, director financiar și membru al Directoratului.
Alte articole: Transgaz a dat startul licitației pentru construcția conductei Prunişor-Orşova-Băile Herculane-Jupa. Care este valoarea proiectului