Fermierii din România care se ocupă de producția de legume și participă la Programul Tomata 2024 vor primi în curând prima tranșă de plată, în valoare de 1.500 de euro, conform Capital.ro.
Ajutorul financiar de 1.500 de euro oferit de către statul român face parte din suma totală anuală de 3.000 de euro acordată fermierilor care cultivă roșii în spații protejate și demonstrează valorificarea unei cantități minime de producție. Data limită pentru prima tranșă este 30 iunie, iar fermierii se vor vedea cu banii în conturi în jurul datei de 1 iulie, transmit sursele.
În Matca, localitatea renumită pentru numărul mare de beneficiari din Programul Tomata, primăria a oferit detalii despre procesul de plată pentru anul în curs, după cum urmează:
– Prima tranșă: 1.500 de euro, virată în jurul datei de 1 iulie.
– A doua tranșă: Se va efectua în luna septembrie.
Pentru a primi și cea de-a doua parte a ajutorului din Programul Tomata, fermierii sunt nevoiți să dovedească valorificarea unor cantități minime de legume eligibile. Astfel, aceștia trebuie să fi vândut minim 3.000 kg de roșii cultivate pe o suprafață de cel puțin 1.000 metri pătrați de solar sau seră.
Ai mai putea citi azi: Se dau amenzi colosale pentru românii care se dau la casă. Mare atenție la aceste reguli
Primăria Matca, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și reprezentanții Direcției Agricole Județene (DAJ) Galați, a elaborat următoarele etape de care fermierii trebuie să țină cont:
În 2024, producătorii de legume nu mai au nevoie de certificat fitosanitar pentru a primi plata.
Programul Tomata a determinat foarte mulți producători să cultive roșii. În prezent, aceștia întâmpină o altă problemă: nu reușesc să vândă toată marfa.
Un fermier din județul Giurgiu are două solarii cu roșii, care se întind pe o suprafață de peste 1.000 de metri pătrați. Bărbatul declară că din ce în ce mai mulți producători au cultivat tomate pentru a beneficia de subvenția de 3.000 de euro pe an de la stat. Astfel, s-a ajuns la supraproducție și la scăderea prețurilor.
„Am aruncat 5 tone, din solarul acesta. Mi-a degerat prima dată de la frig și am pus din nou și au ieșit tocmai pe 1 iulie, când erau roșiile un leu kilogramul. Și am zis decât să le dau cu un leu kilogramul, mai bine le-am aruncat. Am mai dat la case de copii și de bătrâni”, a spus fermierul.