- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se dau 1.500 de euro pentru fermieri! Data la care vor intra banii în conturi

24 Jun, 08:12 • Fundeanu Madalina
O categorie de fermieri va primi 1.500 de euro de la stat. Banii vor fi virați direct în conturi!
Se dau 1.500 de euro pentru fermieri! Data la care vor intra banii în conturi

Fermierii din România care se ocupă de producția de legume și participă la Programul Tomata 2024 vor primi în curând prima tranșă de plată, în valoare de 1.500 de euro, conform Capital.ro.

Ajutorul financiar de 1.500 de euro oferit de către statul român face parte din suma totală anuală de 3.000 de euro acordată fermierilor care cultivă roșii în spații protejate și demonstrează valorificarea unei cantități minime de producție. Data limită pentru prima tranșă este 30 iunie, iar fermierii se vor vedea cu banii în conturi în jurul datei de 1 iulie, transmit sursele.

În Matca, localitatea renumită pentru numărul mare de beneficiari din Programul Tomata, primăria a oferit detalii despre procesul de plată pentru anul în curs, după cum urmează:

– Prima tranșă: 1.500 de euro, virată în jurul datei de 1 iulie.

– A doua tranșă: Se va efectua în luna septembrie.

Pentru a primi și cea de-a doua parte a ajutorului din Programul Tomata, fermierii sunt nevoiți să dovedească valorificarea unor cantități minime de legume eligibile. Astfel, aceștia trebuie să fi vândut minim 3.000 kg de roșii cultivate pe o suprafață de cel puțin 1.000 metri pătrați de solar sau seră.

Ai mai putea citi azi: Se dau amenzi colosale pentru românii care se dau la casă. Mare atenție la aceste reguli

roșii, fermieri
roșii, fermieri

În ce constă procedura de documentare și verificare. Ce trebuie să facă fermierii pentru a primi banii

Primăria Matca, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și reprezentanții Direcției Agricole Județene (DAJ) Galați, a elaborat următoarele etape de care fermierii trebuie să țină cont:

  1. Măsurători și întocmirea facturilor: Fermierii măsurați pot începe întocmirea facturilor aferente programului Tomata din acest an. Facturile trebuie să însumeze o cantitate de cel puțin 3.000 kg pe 1.000 m² pentru cultura de tomate.
  2. Carnetul de producător: Este necesar ca fermierii să se asigure că au carnetul de producător vizat de primărie în momentul facturării.
  3. Depunerea documentelor: Documentele care dovedesc vânzarea producției trebuie depuse la primărie în perioada 15 iulie – 15 august.

În 2024, producătorii de legume nu mai au nevoie de certificat fitosanitar pentru a primi plata.

Producătorii de roșii nu reușesc să vândă toată marfa

Programul Tomata a determinat foarte mulți producători să cultive roșii. În prezent, aceștia întâmpină o altă problemă: nu reușesc să vândă toată marfa.

Un fermier din județul Giurgiu are două solarii cu roșii, care se întind pe o suprafață de peste 1.000 de metri pătrați. Bărbatul declară că din ce în ce mai mulți producători au cultivat tomate pentru a beneficia de subvenția de 3.000 de euro pe an de la stat. Astfel, s-a ajuns la supraproducție și la scăderea prețurilor.

„Am aruncat 5 tone, din solarul acesta. Mi-a degerat prima dată de la frig și am pus din nou și au ieșit tocmai pe 1 iulie, când erau roșiile un leu kilogramul. Și am zis decât să le dau cu un leu kilogramul, mai bine le-am aruncat. Am mai dat la case de copii și de bătrâni”, a spus fermierul.

Vezi și: Românii care vor primi pensii mai mari după a doua recalculare. Bani mai mulţi de la 1 septembrie 2024