Fonduri nerambursabile pentru români. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului anunță lansarea programului Femeia Antreprenor. Este vorba despre programul prin care firmele din mediul rural și urban, deținute de femei în proporție de cel puțin 50%, se vor putea bucura de o finanțare în valoare de 40.000 de euro.
Așa cum a fost anunțat încă de la debutul proiectului, perioada de înscriere este deschisă timp de 45 de zile lucrătoare, însă termenul limită poate fi prelungit în funcție de disponibilitatea fondurilor și în funcție de numărul cererilor. Cu toate acestea însă, specialiștii în domeniu se așteaptă ca volumul de cereri depuse să fie unul foarte mare, astfel că cei care vor să aibă șanse la finanțare vor avea nevoie de proiecte cu punctaj maxim.
Citește și: Fonduri europene pentru românii care vor să cumpere animale. Cine poate beneficia de bani
”Programul Femeia Antreprenor deja s-a deschis, s-a început depunerea proiectelor. O să începem și noi să depunem, clar vom merge pe punctaj maxim, pentru că sub 100 de puncte nu cred că are nimeni șanse. Nu vorbim de start-up aici, vorbim de un program care se adresează firmelor conduse de către femei, firme cu experiență în domeniu, care au minim două bilanțuri încheiate. Criteriul cel mai relevant de departajare este valoarea profitului, deci practic vorbim de firme cu experiență, care știu ce vor, care știu să implementeze un proiect.
Ne așteptăm să aplice firme cu profit, firme serioase, dar nu firme foarte foarte dezvoltate, pentru că pentru acelea nu prezintă interes programul. Cam 1.000 de firme sunt finanțate prin acest program, ne așteptăm să se depună undeva la 2.000-3.000 de proiecte, poate chiar mai mult. (…) Bătălia se va da pe criteriul de departajare, respectiv profitul pe anul 2022.
Ca și program, este un pic avantajos față de cel din anii anteriori, pentru că nu se va mai face departajarea în funcție de procentul investit în echipamente. Beneficiarul își asumă cofinanțarea pentru punctaj maxim, respectiv 30% din valoarea proiectului. Pentru punctaj maxim, investiția în echipamente trebuie să fie de minimum 60% din valoarea totală a proiectului”, a explicat consultantul Neluțu Dogaru pentru AGRO TV.
Pentru punctajele egale, conform legislației în vigoare, departajarea a fost realizată ținând cont de: