Amenzi de zeci de mii de lei pentru postări Electorale pe Facebook. O ordonanță de guvern adoptată la începutul anului se aplică acum, în campania electorală. Potrivit experților politici, legea e destul de neclară și deschide calea spre abuzuri şi încălcarea libertăţii de exprimare.
Biroul Electoral a cerut, în doar o săptămână, eliminarea a peste 200 de postări din Social Media pe motiv că încalcă ordonanţa de guvern. Printre cei avizaţi se numără profesorul universitar Adrian Papahagi şi fostul judecător Cristian Danileţ. Sancţiunile pot fi şi amenzi de până la 50.000 de lei.
„În cazul acestor decizii clar se face referire la impactul pe care îl are o persoană. Dar de unde tragem o linie? Adică 10.000 de urmăritori e mult? 200.000 e mult? 5.000 e puțin? Cred că aici e un grad de subiectivism”, a precizat Septimius Pârvu, analist politic.
„Atâta timp cât nu avem claritate ce înseamnă o postare plătită, exprimată în spațiul digital cu intenția de a ajuta un candidat sau altul versus o postare care exprimă o opinie a unui cetățean, indiferent câți followeri are, putem asista la măsuri care degradează nivelul democratic și este un pericol”, a subliniat Dragoș Stanca, expert social media.
Potrivit legii, actorii politici sunt partidele politice, candidații la prezidentiale şi orice membru de partid ales prin vot în administrația centrală sau locală. În categoria ACTORI POLITICI intră, totuși, orice persoană care acționează în numele unui candidat sau partid și care promovează obiectivele politice ale acestora. Asta înseamnă că orice român poate fi considerat actor politic care influențează alegătorii când își exprimă opiniile pe rețelele de socializare.
Ordonanţa de urgenţă emisă la începutul anului consideră material publicitar politic orice mesaj care îndeamnă alegătorii direct sau indirect să voteze sau nu un candidat. Materialele de propagandă trebuie marcate cu promovare electorală, codul mandatarului financiar și numele partidului sau candidatului promovat.
„Întrebarea este dacă ești obligat să marchezi sau nu. Asta este miza. Atâta timp cât un individ care scrie că cineva e grozav sau mai puțin grozav și trebuie votat sau nu, nu ar trebui să intre în această categorie”, a adăugat Septimius Pârvu.
În ianuarie, când Guvernul a adoptat ordonanţa, premierul Marcel Ciolacu garanta că nu vor exista abuzuri: „Nu există așa ceva. E o interpretare excesivă. Nu există așa ceva”.
Campania electorală se încheie pe 3 mai, la 7 dimineața.