Conform Ordinului Ministerului Mediului nr. 827/2023, publicat în Monitorul Oficial, persoanele care au suferit pagube din cauza animalelor sălbatice pot solicita bani de la stat pentru a instala sisteme speciale.
Banii de la stat pot fi folosiți pentru a achiziționa echipamente și dispozitive, precum garduri electrice, panouri solare, reglatoare de tensiune, cabluri de împământare sau alte mijloace asemănătoare permise de lege, de îndată ce ordinul este pus în aplicare.
Eligibile în program sunt persoanele care au domiciliul în România, care dețin casă sau teren, persoane care nu au taxe, impozite neplătite, care nu sunt condamnate pentru infracțiuni împotriva mediului, din hotărâre judecătorească definitivă și care nu beneficiază de finanțare nerambursabilă din altă sursă pentru același proiect.
Potrivit executivului, sistemele sunt sunt destinate reducerii conflictelor om-animal și implementării măsurilor de intervenție în zone populate cu animale din specii de faună sălbatică sau amplasate pe traseele acestora, respectiv pe raza exploatațiilor agricole, pomicole, stupine și arii naturale protejate.
Gardurile electrice nu sunt periculoase pentru animale, susțin activiștii pentru protecția animalelor.
„Gardurile nu sunt periculoase. Ele generează niște impulsuri electrice care au menirea de a ține urșii și alte animale sălbatice la distanță, fără a le compromite existența. Sunt niște impulsuri care sperie animalul. Dacă se vor cumpăra echipamente așa cum apare în acel program, nu au cum să facă rău.
Inițiativa este bună, dar dacă se aplică corespunzător. Mai precis, dacă acele garduri vor fi montate corespunzător și se va asigura o mentenanță adecvată.
Măsura ar trebui dublată și de câini specializați la stână. Așa s-ar putea ajunge la o eficiență destul de mare, de aproximativ 90%. Este o măsură binevenită, trebuia să se aplice mult mai repede. Din păcate, nu o să rezolve problema coexistenței cu urșii, așa cum se justifică în acea propunere. Ar trebui să se discute și despre gestionarea deșeurilor, turismul necontrolat, educația în rândul oamenilor (n.r. – hrănirea animalelor sălbatice)”, a declarat pentru B1.ro Cristian Papp, reprezentantul ONG-ului WWF România.