Vești bune pentru românii care vor să cumpere mașini electrice pentru firmele lor. După cum a explicat șeful Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) cea de a doua sesiune a programului Rabla Plus este în curs de pregătire. În plus, Laurențiu Neculaescu, a declarat că este probabil ca fondurile destinate persoanelor juridice ar urma să fie suplimentate, notează Bugetul.ro.
Pe 19 martie 2024, a început programul Rabla 2024, cu un buget total de 1,3 miliarde lei. Ca în fiecare an, Programele Rabla Clasic și Rabla Plus, care include achiziția de mașini electrice, vor fi desfășurate în două etape: prima a avut lor de pe 19 martie, iar a doua se va desfășura pe 19 august. Bugetul alocat Programului Rabla Clasic 2024 este de 300 de milioane de lei, iar pentru Programul Rabla Plus, bugetul este de 1 miliard de lei.
„Este programul pentru mașini electrice, este în plină desfășurare, ca și programul RABLA Clasic, din punct de vedere al verificărilor și aprobărilor dosarelor. Ne pregătim pentru noua sesiune din 19 august. Cel mai probabil vom suplimenta un pic bugetul pentru persoane juridice pentru că la persoanele fizice înscrierea a mers destul de lent, probabil și din cauza diminuării primelor de casare.
Atunci, probabil vom aloca bani mai mulți în dreptul categoriei de persoane juridice. În 19 august, toată lumea să fie pregătită pentru că vom relansa cea de-a doua sesiune a acestui an pentru RABLA Plus”, a declarat Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu într-un interviu recent.
Te-ar putea interesa și: Creștere de 12% a vânzărilor de mașini electrice și hibride în martie. „Creşterea a încetinit, dar există elemente pozitive”
Comparativ cu programul Rabla Plus din 2023, subvențiile din 2024 au fost reduse la jumătate. Cu toate acestea, ministrul Mediului, Mircea Fechet, este de părere că interesul pentru mașini electrice și hibride va rămâne la același nivel ca în trecut. Ministrul a adăugat că, în timp, tot mai mulți bani vor fi redirecționați de la bugetul Rabla Clasic, destinat înnoirii parcului auto cu mașini pe combustie, către Rabla Plus, care sprijină achiziția de mașini electrice și hibride.
„Eu cred că 5.000 de euro pentru un autoturism care de multe ori nu depășește 25.000 de euro că e o sumă binevenită şi cred că e o sumă care ar putea să determine o persoană să achiziționeze un autoturism electric în detrimentul unui autoturism cu combustie internă”, a spus ministrul atunci când a fost întrebat despre finanțarea pentru mașini electrice.