- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se dau bani pentru o categorie de fermieri. Procedura pentru a beneficia de finanțare

05 Jul, 09:39 • Fundeanu Madalina
O nouă formă de finanțare pentru fermierii români! Iată care este procedura pentru a primi banii de la stat!
Se dau bani pentru o categorie de fermieri. Procedura pentru a beneficia de finanțare

Fermierii români primesc acum o nouă formă de finanțare. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a lansat un nou program dedicat achiziției de utilaje agricole, sprijinit prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Iată care este procedura de depunere a cererilor pentru fondurile disponibile și care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească solicitanții, conform Playtech.ro.

O nouă formă de finanțare pentru fermierii români

Fermierii pot depune cererile pentru achiziția de utilaje agricole online, pe site-ul AFIR, până cel târziu la data de 24 septembrie 2024, ora 16:00. Este recomandat ca solicitanții să consulte Ghidul solicitantului și anexele aferente disponibile pe portalul AFIR, pentru a fi siguri că îndeplinesc toate cerințele necesare pentru a beneficia de finanțare.

AFIR a alocat în această sesiune mai mult de 310 milioane de euro, împărțiți în trei componente, astfel:

  • 198 milioane de euro pentru toate culturile, cu excepția culturii de sfeclă de zahăr, și pentru investițiile realizate de formele asociative.
  • 61 milioane de euro pentru sfecla de zahăr.
  • 51,5 milioane de euro pentru formele asociative, altele decât cele din sectorul sfeclă de zahăr.

Ai mai putea fi interesat de: Comercianții români, în vizorul UE. Devine obligatoriu în România din iulie 2024!

ajutoare fermieri
ajutoare fermieri

Fermierii pot depune proiecte de achiziții simple de utilaje agricole prin submăsura 4.1, „Investiții în exploatații agricole”. Proiectele respective sunt special concepute pentru exploatațiile care cuprind culturi de câmp, implicit culturile furajere pentru hrana animalelor, plantele tehnice și culturile horticole, inclusiv cele în spații protejate.

Intensitatea sprijinului financiar variază între 30% și 90%, depinzând de dimensiunea economică a exploatației, de tipul beneficiarului și de tipul investiției. Valoarea finanțării nerambursabile pornește de la 350.000 de euro și poate ajunge până la 1.500.000 de euro pentru cooperative, grupuri de producători și organizații de producători.

Cum se depun cererile de finanțare

  • Accesarea portalului AFIR: Fermierii trebuie să se înregistreze și să acceseze portalul AFIR (www.afir.ro) pentru a consulta Ghidul solicitantului și pentru a depune cererile de finanțare.
  • Întocmirea documentației: Documentația necesară include detalii despre proiectul de achiziție, descrierea utilajelor necesare, planul de afaceri și alte documente relevante.
  • Depunerea cererii online: Cererile se depun exclusiv online, iar fermierii trebuie să se asigure că toate documentele sunt completate corect și că respectă termenele limită.

Vezi și: Klaus Iohannis a promulgat legea mult așteptată de români! Cine sunt persoanele care se pot bucura de 280.000 de euro de la stat