- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se fură ca în codru în magazinele din România. „Chiar și bătrânei care pun în șacoșă fără să plătească”

11 Sep, 13:36 • Bumbeneci Diana
Cașcaval, unt și șampon, ținute în cutii antifurt în magazine:. Se fură și ziua în amiaza mare, în toate magazinele din România. Motivul pentru care s-a ajuns aici, explicat de specialiști.
Se fură ca în codru în magazinele din România. „Chiar și bătrânei care pun în șacoșă fără să plătească”

Avalanșă de furturi în magazinele din România. Scumpirile din ultimii ani au făcut ca anumite produse să fie încadrate în categoria de lux și să fie păzite cu dispozitive antifurt, mai ceva ca produsele de lux. De la cașcaval, unt, până la deodorant, șampon și chiar lame de ras care se găsesc acum la raft în cutii antifurt.

Zeci de produse, în cutii antifurt în magazine

”Se fură produse mici, dar cu valoare mare: vopsea de păr, stick-uri, deodorante, iar din produsele alimentare se fură: cașcaval, salam, unt, conserve de pește premium.

În 2022, am avut undeva la 11.500 de furturi, cred că acum avem peste 14-15 mii de furturi pe an, cred că aici s-a ajuns”, a declarat Feliciu Paraschiv, președintele Asociației Micilor Comercianți.

Vezi și:Marius Budăi, anunț de ultimă oră! Ce se întâmplă cu prețurile la alimente și energie

Cazurile de furt au crescut odată cu prețurile. Încă din 2021, atunci când unele produse s-au și dublat la preț, magazinele au început să aibă parte de o avalanșă de furturi. Sunt foarte multe persoane care fură dero, șampon, cașcaval, unt, lame derasși alte produse care s-au scumpit și cu 30-40%.

alimente cu antifurt în magazine
alimente cu antifurt în magazine

”În ciuda creșterilor de salarii, pensii, venituri, acestea nu au ținut pasul cu prețurile. Asta înseamnă că ceea ce cumpărai cu 100 de lei acum ceva timp, acum cumperi cu 250 de lei, iar venitul tău nu a crescut cu 150%.

Din păcate, sărăcia crește odată cu prețurile, iar oamenii care erau săraci devin și mai săraci”, explică Gelu Duminică, sociolog.

Comecianții spun că ținta hoților nu mai sunt doar produsele scumpe ci și cele pentru traiul zilnic.

Anul trecut, diferența de inventar a fost de peste 18 mii de lei din cauza furturilor care s-au întâmplat.

Au existat și bătrânei care au pus în sacoșe produse fără să le plătească la casă. Erau prinși și spuneau că au uitat de ele, dar au reușit și să iasă cu produse”, susține Ion Nicolae, reprezentantul unui magazin.

În prezent, România conduce detașat topul atunci când vine vorba de rata sărăciei. Aproape o treime dintre români erau expuşi anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială, fiind de departe cea mai mare pondere înregistrată în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene.

Vezi și: Adrian Câciu anunță când primesc românii banii pe cardurile de alimente. „O nouă tranșă de 250 de lei va fi virată”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult