- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se introduc noi taxe pentru ouă. Comisia Europeană anunță ce decizie a luat

19 Jun, 21:49 • Bumbeneci Diana
Comisia Europeană a anunțat că va introduce tarife vamale pentru ouăle importate din Ucraina. Motivul pentru care s-a luat această decizie.
Se introduc noi taxe pentru ouă. Comisia Europeană anunță ce decizie a luat

În următoarele două săptămâni, Comisia Europeană va impune tarife vamale pentru ouăle importate din Ucraina, după atingerea pragului anual stabilit anterior pentru aceste importuri, a anunțat un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, citat de Reuters prin Agerpres.

Noi taxe pentru ouă

Totodată, Comisia Europeană a decis marți să introducă tarife vamale și pentru importurile de ovăz din Ucraina.

În urma invaziei rusești din 2022, Ucraina a beneficiat de un mecanism special pentru a-și intensifica comerțul cu Uniunea Europeană, care reprezintă cea mai mare piață de export pentru aceasta.

Pentru a răspunde protestelor fermierilor europeni care au acuzat concurența neloială a importurilor ieftine din Ucraina, UE a stabilit limite maxime de import.

Asociația Apicultorilor Profesioniști atrage atenția că prețul mierii poliflore din România a scăzut aproape la jumătate din cauza importurilor din Ucraina.

Vezi și Porumbul fiert, aliment de lux pe litoralul românesc! Cât costă o singură porție în 2024

ouă
ouă

Pe lângă provocările cauzate de importurile ieftine, apicultorii români s-au confruntat și cu seceta și creșterea prețurilor la input-uri.

Un ajutor de 5 euro per familie de albine promis de stat ar putea oferi o ușoară ameliorare pentru apicultori.

Datele din registrele primăriilor arată că numărul apicultorilor a scăzut de trei ori. În Iași, de la 3.000 de apicultori, acum sunt mai puțin de 900, conform informațiilor prezentate la emisiunea Agricool de la Antena 3 CNN.

Apicultorii afirmă că nu beneficiază nici de condiții climatice favorabile, nici de sprijin adecvat din partea statului.

De asemenea, ei susțin că mierea se vinde cu dificultate, la prețuri mai mici decât în urmă cu un deceniu. Dacă în trecut prețul mierii poliflore era de 18 lei pe kilogram, acum a scăzut la 8 lei.

Ai mai putea citi azi și: Meteo 20-23 iunie 2024. Ploile și canicula distrug liberele de Rusalii ale românilor

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult