- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se mai schimbă ora de iarnă în 2024? Ce a decis UE şi cum este afectată România

16 Sep, 12:58 • Cornel Ghimeșan
Ora se schimbă în România de două ori pe an, în martie și în octombrie. În 2024, trecerea la ora de iarnă se va face în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, iar ora 4:00 va deveni ora 3:00. În ultima parioadă, există discuții în cadrul Uniunii Europene despre posibilitatea de a renunța la acest sistem.
Se mai schimbă ora de iarnă în 2024? Ce a decis UE şi cum este afectată România

Ora de iarnă 2024. Confrom specialiştilot, schimbarea orei are efecte asupra sănătății și productivității, mai ales pentru cei care iau medicamente la intervale regulate sau pentru persoanele sensibile la modificările ritmului circadian.

„Analizele economice arată că beneficiul energetic al schimbării orei este absolut zero, această măsură fiind introdusă între Primul şi al Doilea Război Mondial, cu ideea că o oră suplimentară de lumină pe zi permitea ca energia electrică pentru iluminat să fie folosită de industria militară. Schimbarea este dăunătoare pentru persoanele care iau medicamente, deoarece le încurcă programul zilnic de administrare. Pacienţilor mei care iau medicamente de trei ori pe zi le recomand încă din ziua de luni din săptămâna dinaintea schimbării orei să-şi modifice medicaţia înapoi cu 10 minute în fiecare zi. În acest fel, pe măsură ce se obişnuiesc treptat cu noul regim, acesta va fi automat ajustat la noua oră” a spus psihiatrul bulgar dr. Veselin Gherev.

Citeşte şi: Casa de Pensii anunță cine sunt românii care pot ieși mai devreme la pensie, fără penalizare. „Trebuie să îndeplinească o singură condiție”

Mai trecem la ora de iarnă în 2024?

Din aceste motive şi nu numai, UE ia în calcul renunțarea la schimbarea orei. Deși Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la acest sistem, lucrurile s-au blocat pentru că liderii statelor membre UE nu au putut să ajungă la un consens cu privire la ora care ar trebui respectată.

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan a explicat că, deși UE nu poate lua o decizie fără acordul statelor membre, propunerea rămâne pe masă. În cazul în care guvernele vor ajunge la un acord, Uniunea Europeană ar putea relua discuțiile privind eliminarea schimbării orei.

„Comisia Europeană a făcut un sondaj. Mulți oameni au spus că nu ar trebui să mai trecem de la ora de iarnă la ora de vară și invers. Comisia Europeană a făcut o propunere în acest sens, însă guvernele statelor membre nu s-au putut pune de acord și UE nu poate decide niciodată nimic împotriva țărilor membre, pentru că deciziile la nivelul UE sunt luate în Parlamentul European de o majoritate, iar noi în Parlamentul European am spus că am dori să nu se mai facă această trecere. În Parlamentul European a existat o majoritate, însă guvernele statele membre au blocat acest lucru. Dacă guvernele țărilor membre doresc acest lucru, atunci UE va repune propunerea pe masă”, a declarat Siegfried Mureșan, citat de romaniatv.net.

Citeşte şi: Românii afectați de inundații primesc ajutoare pentru refacerea caselor. Marcel Boloș: „Fiecare persoană va avea parte de sprijinul nostru”

În țara noastră, schimbarea orei a fost introdusă pentru prima dată în 1932, iar sistemul a fost utilizat cu intermitențe de-a lungul decadelor. În prezent, România face parte din fusul orar al Europei de Est, iar trecerea la ora de iarnă are loc în ultima duminică a lunii octombrie. În schimb, câteva națiuni au decis să renunțe la acest sistem. Printre acestea se numără Rusia, Belarus, Turcia și Islanda. În alte părți ale lumii, țări precum India, Japonia, Filipine și Vietnam nu fac tranziția între ora de vară și cea de iarnă.

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult