- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se poate schimba formula de calcul pentru noul impozit din 2023. Iată detaliile

09 Oct, 12:00 • Bumbeneci Diana
Impozitarea proprietăților se poate modifica începând cu data de 1 ianuarie a anului 2023, iar aceasta se va putea mări cu până la 50% față de anul acesta. Cum va fi formula de calcul? Iată cât de simplu este.
Se poate schimba formula de calcul pentru noul impozit din 2023. Iată detaliile

2023 ar putea veni cu mari schimbări atunci când vine vorba despre impozit. Încă din vara acestui an, Executivul condus de Nicolae Ciucă a  confirmat o posibilă modificare a impozitului pe proprietate. Această impozitare trebuia să țină cont de valoarea proprietății stabilită în funcție de grila notarială, în loc de zona în care se află proprietatea și materialele de construcție folosite.

2023 vine cu schimbări ale impozitului

Mai mult, reprezentanții notariatelor, evaluatorii autorizați și chiar și edilii din orașe și comune au realizat mai multe mențiuni prin care să atragă atenția asupra unui blocaj, dar și asupra imposibilității ca autoritățile locale să calculeze și să colecteze impozitele locale. În urma acestor avertismente, autoritățile vor să renunțe la acest tip de impozitare a proprietăților, până în anul 2026.

Tot în acest context, ministrul Finanțelor a anunțat, în ultimele sale declrații, că nouă variantă prin care impozitarea locuințelor va fi făcută, după algoritmul folosit și la ora actuală, însă cu valori majorate cu până la 50%. Această problemă a fost dezbătută și de Nicolae Ciucă.

„Este un amendament care a fost discutat și la nivelul coaliției, a fost discutat și cu reprezentanții autorităților locale, atât cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene, cu Asociația Municipiilor, a orașelor, a comunelor, fiecare dintre dumnealor venind şi ridicând problema că vechea formulă din Codul Fiscal prevedea o serie întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcție de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce, la nivelul autorităților locale, tehnic era imposibil de realizat până

la finale anului. De aceea s-a solicitat și s-a obținut acordul politic ca această decizie să fie amânată, în schimb se introduce amendamentul astfel încât acestea să fie crescute cu 50% față de valoarea inițială, din ceea ce există acum. E o decizie care a fost luată în coaliție”, a explicat premierul Nicolae Ciucă.

Citește și: Lovitură pentru români. Ce va face ANAF, cu datornicii din 2022

Se poate schimba formula de calcul pentru noul impozit din 2023. Iată detaliile
Se poate schimba formula de calcul pentru noul impozit din 2023. Iată detaliile

Această decizie a ajuns la Senat. Ea va fi dezbătută de comisiile de specialitate, iar mai apoi votată de senatori. Camera Deputaților este for decizional în acest caz, iar dacă proiectul de lege primește undă verde, acesta va fi aplicat din prima lună a anului 2023.

Impozitul proprietăților s-ar putea calcula în 2023 luând în considerare materialele de construcție folosite, zona în care se află proprietatea și de alte aspecte ce țin de clădire, lucruri de care nu s-a mai ținut cont în totalitate, până acum. Se va stabili o valoare impozabilă pentru fiecare proprietate după care va urma să se aplice câte o cotă diferită în funcție de orașul în care aceasta se află.

Spre exemplu, în cazul unui apartament din Capitală, la o suprafață de aproximativ 65 de mp, poziționat în sectorul 4, într-o zonă centrală, valoarea impozitului este în momentul de față de 233 de lei. Dacă vor fi majorări, impozitul pe proprietate al acestui imobil ar putea ajunge la 350 de lei, în funcție de majorările propuse. Astfel de sume se aplică și în cazul sectoarelor 1, 2, 5 și 6. În sectorul 3, impozitele sunt puțin mai ridicate.

Conform datelor, la ora actuală, sumele datorate pentru clădirile rezidențiale și clădirile anexă se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii.  Cota de impozitare este de 0,2% pentru clădirile situate în mediul urban şi de 0,1% pentru clădirile din mediul rural.

Mai poți citi: Dispozitiv minune pentru casa ta. Costă doar 30 de lei și te ajută să economisești energia

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult