- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se pregăteşte un nou “Big Brother” pentru şoferi! Legea care dă Poliției dreptul de a da amenzi pe baza înregistrărilor, pe masa Guvernului

28 Jun, 15:08 • Adrian Popovici
Se schimbă legea pentru șoferi. Polițiștii vor putea să scrie amenzi pe baza imaginilor de pe camerele de supraveghere de pe drumurile din țară.
Se pregăteşte un nou “Big Brother” pentru şoferi! Legea care dă Poliției dreptul de a da amenzi pe baza înregistrărilor, pe masa Guvernului

Guvernul României pregătește implementarea unei noi legi care va permite Poliției Române să emită sancțiuni pe baza imaginilor captate de sistemele de monitorizare instalate de administratorii drumurilor din țară. Această inițiativă, aflată pe masa Guvernului, va fi introdusă prin Ordonanță de Urgență și va modifica Codul Rutier, permițând aplicarea de amenzi pentru diverse abateri, de la depășirea vitezei regulamentare până la trecerea pe culoarea roșie a semaforului sau depășirea coloanelor oprite, notează Newsweek.

În București, șoferii sunt deja supravegheați de camere video inteligente instalate în 19 intersecții, care pot identifica abateri precum forțarea semaforului, nepurtarea centurii de siguranță și neacordarea de prioritate pietonilor. În baza noii legi, Poliția Română va putea emite sancțiuni pentru aceste încălcări.

În următoarea perioadă, sute de radare fixe și sisteme de monitorizare a șoferilor vor fi instalate pe drumurile din România. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a lansat anul trecut o licitație în valoare de 112 milioane lei pentru montarea de radare, sisteme de monitorizare și cântărire din mers pe autostrăzile București – Pitești, București – Constanța și București – Ploiești, precum și pe DN 1 București – Ploiești.

Odată cu anunțarea oficială a câștigătorului licitației, vor fi instalate echipamente moderne de monitorizare a traficului, radare fixe pentru măsurarea vitezei șoferilor, panouri de informare cu mesaje variabile de tip VMS, sisteme pentru monitorizarea și controlul rovinietei, cântărirea din mers a camioanelor și stații meteo cu senzori de polei. Sistemele vor include și funcții de recunoaștere automată a plăcuțelor de înmatriculare (ANPR).

Autoritățile vor mai multe camere care să-i supravegheze pe șoferi
Autoritățile vor mai multe camere care să-i supravegheze pe șoferi

Te-ar putea interesa și: Modificări importante în Codul Rutier. Șoferii români care trebuie să-și schimbe permisul la 2 ani

Ce trebuie să știe șoferii despre echipamentele de supraveghere?

Șoferii trebuie să știe că pe autostrada A1 București – Pitești, vor fi instalate 48 de sisteme de detecție a incidentelor, 33 de camere mobile, 8 camere CCTV, 5 stații meteo cu 4 senzori de polei, 22 de panouri cu mesaje variabile VMS pe ambele sensuri, 16 panouri VMS pe bretele, 2 sisteme cu bucle inductive pentru măsurarea vitezei între nodurile de circulație și 2 echipamente pentru cântărirea din mers a camioanelor. Camerele CCTV vor dispune de funcții de mișcare și panoramare (Pan Tilt & Zoom), iar cele fixe de Zoom fix.

Pe autostrada A2 București – Constanța, echipamentele ITS moderne vor fi montate pe tronsonul București – Cernavodă până la kilometrul 162. Vor fi instalate 66 de camere de detecție a incidentelor, 35 de camere mobile, 40 de camere CCTV, 8 stații meteo, 9 panouri VMS, un sistem de cântărire din mers și două echipamente cu bucle inductive pentru măsurarea vitezei între nodurile de circulație.

Pe autostrada A3 București – Ploiești, între șoseaua Petricani și intersecția cu DN 1 Centura Ploiești, vor fi instalate 20 de bucle inductive, 42 de camere de detecție, 29 de camere de detecție a incidentelor, 16 camere CCTV, 4 stații meteo și 17 panouri VMS.

Pe DN 1 București – Ploiești, vor fi montate 16 bucle inductive, 28 de camere de detecție a incidentelor, 17 camere mobile și 7 panouri VMS. Bucle inductive vor măsura viteze între 10 și 250 km/h și vor rezista la temperaturi exterioare cuprinse între -30°C și +60°C, colectând date despre viteza șoferilor, numărul acestora, clasificarea vehiculelor, direcția și distanța între vehicule în secunde. Aceste bucle vor permite și detectarea vitezei pentru mașinile care circulă pe contrasens.

Implementarea acestei legi va transforma modul în care sunt monitorizate și sancționate încălcările legislației rutiere în România, contribuind la creșterea siguranței pe drumurile publice și la reducerea accidentelor rutiere.

Citește și: Codul Rutier 2024. Greșeala uriașă pe care o fac șoferii și pentru care pot primi o amendă de 3.300 de lei

Urmărește Daily Business pe Google News
Tags:
Alte articole
Cum să prelungești viața unui brad natural. 5 trucuri eficiente ca să nu se usuce prematur
Cum să prelungești viața unui brad natural. 5 trucuri eficiente ca să nu se usuce prematur
Cele mai grele Sărbători pentru pensionari. Din ce în ce mai mulţi seniori fac împrumuturi CAR doar pentru a avea ce pune pe masa de Crăciun
Cele mai grele Sărbători pentru pensionari. Din ce în ce mai mulţi seniori fac împrumuturi CAR doar ...
PSD se retrage de la negocierile pentru formarea unui nou guvern, dar va susține în Parlament un guvern de dreapta: „Nu poți construi nimic durabil cu parteneri incapabili să-și depășească propriile orgolii”
PSD se retrage de la negocierile pentru formarea unui nou guvern, dar va susține în Parlament un guvern ...
Cum va fi afectată România de ratingul negativ acordat de agenția Fitch. Prof Mircea Coșea: „Un lucru negativ pe care nu-l meritam. Înseamnă o tendință de creștere a dobânzilor, o atenție mărită din partea unor instituții importante”
Cum va fi afectată România de ratingul negativ acordat de agenția Fitch. Prof Mircea Coșea: „Un ...
Cât costă carnea de porc la Lidl înainte de Crăciun
Cât costă carnea de porc la Lidl înainte de Crăciun
Tichete sociale de Crăciun pentru cuplurile mamă – nou-născut. Voucherele de la stat ar putea fi de 10.000 de lei
Tichete sociale de Crăciun pentru cuplurile mamă – nou-născut. Voucherele de la stat ar putea fi ...
În ce oraș din România se găsesc cele mai ieftine apartamente. Prețurile la locuințe s-au majorat, în 2024, cu 10% față de anul anterior
În ce oraș din România se găsesc cele mai ieftine apartamente. Prețurile la locuințe s-au majorat, ...
Adaosul comercial la alimentele de bază, plafonat până la finalul lunii iunie 2025. Și prețurile polițelor RCA vor rămâne la același nivel
Adaosul comercial la alimentele de bază, plafonat până la finalul lunii iunie 2025. Și prețurile ...
Cum să termini curățenia de Crăciun mai repede. Cele mai bune sfaturi ca să faci casa lună în câteva minute
Cum să termini curățenia de Crăciun mai repede. Cele mai bune sfaturi ca să faci casa lună în ...
O glumă făcută de un influencer englez la adresa românilor a împărțit internetul în două. Reacții dure din partea celor care nu au gustat-o: „Arați ca aceia despre care vorbești”
O glumă făcută de un influencer englez la adresa românilor a împărțit internetul în două. Reacții ...
ANAF, cu ochii pe conturile bancare ale românilor cu conturi la BCR, CEC Bank sau Banca Transilvania
ANAF, cu ochii pe conturile bancare ale românilor cu conturi la BCR, CEC Bank sau Banca Transilvania
O familie trăiește la limita subzistenței! De peste un deceniu, este nevoită să se descurce cu mai puțin de 20 de lei pe zi
O familie trăiește la limita subzistenței! De peste un deceniu, este nevoită să se descurce cu mai ...
Incendiu la Spitalul Colentina, o parte dintre pacienţi au fost evacuaţi. S-a intervenit cu 10 autospeciale
Incendiu la Spitalul Colentina, o parte dintre pacienţi au fost evacuaţi. S-a intervenit cu 10 autospeciale
Val de angajări la Casele de Pensii. Peste 1.000 de posturi libere în toată țara
Val de angajări la Casele de Pensii. Peste 1.000 de posturi libere în toată țara
Lanțul de cafenele 5 to Go a fost vândut. Tranzacție de milioane pe piața din România
Lanțul de cafenele 5 to Go a fost vândut. Tranzacție de milioane pe piața din România
Instagram introduce funcția de programare a mesajelor. Îi va ajuta pe foarte mulți utilizatori
Instagram introduce funcția de programare a mesajelor. Îi va ajuta pe foarte mulți utilizatori
Categoria de români care câștigă cel puțin 176 de lei pe zi. Este una dintre cele mai cunoscute meserii din România
Categoria de români care câștigă cel puțin 176 de lei pe zi. Este una dintre cele mai cunoscute ...
Cine este, cum arată și cu ce se ocupă soția lui Nicușor Dan. Primarul are doi copii alături de Mirabela Grădinaru
Cine este, cum arată și cu ce se ocupă soția lui Nicușor Dan. Primarul are doi copii alături de ...