- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Se profilează recesiunea în zona euro. Cu ce se confruntă piața pe final de 2023

05 Dec, 18:01 • Bumbeneci Diana
În penultima lună a anului, activitatea economică a încetinit în zona euro. Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că economia blocului comunitar s-ar putea contracta din nou în acest trimestru.
Se profilează recesiunea în zona euro. Cu ce se confruntă piața pe final de 2023

Încetinirea activității economice în zona euro s-a mai atenuat în luna noiembrie a acestui an, însă economia blocului comunitar s-ar putea contracta din nou în acest trimestru, asta pentru că sectorul serviciilor se confruntă cu o cerere slabă, potrivit unui sondaj citat de agenția Reuters.

Se profilează recesiunea în euro

În ultimul trimestru, economia s-a contractat cu 0,1%, conform datelor Eurostat. În acest context, indicele compozit PMI S&P Global/HCOB pentru luna noiembrie, publicat pe 5 decembrie, scoate în evidență faptul că blocul este pregătit să se contracte din nou în acest trimestru, ceea ce reprezintă definiția tehnică a recesiunii.

Indicele PMI compozit, considerat un bun indicator al sănătății economice globale, a crescut la 47,6 de la 46,5 în octombrie. Ultimele date arată că este cel mai scăzut nivel din ultimii aproape trei ani, față de o estimare preliminară de 47,1.

euro
euro

În schimb, acesta este și cel mai bun rezultat din iulie, dar indicele rămâne cu mult sub pragul de 50 care separă creșterea de contracție.

 

Indicele PMI pentru sectorul serviciilor a crescut de la 47,8 în octombrie la 48,7 în noiembrie.

 

“Sectorul serviciilor a continuat să scadă în noiembrie. Îmbunătățirea modestă a indicelui lasă puțin loc de optimism în ceea ce privește o redresare rapidă în viitorul imediat”, spune Cyrus de la Rubia, economist-șef la Hamburg Commercial Bank.

“Această perspectivă îngrijorătoare este agravată de cea de-a cincea scădere lunară consecutivă a comenzilor noi: se așteaptă o scădere a PIB-ului pentru trimestrul al patrulea”.

Indicele care măsoară comenzile noi, un indicator al cererii, a rămas sub 50 pentru a cincea lună consecutivă, deși și-a revenit ușor la 46,7 de la 45,6 în octombrie.

Deși de iau în calcul aceste rezultate și indicatorul de încredere pentru 2024 s-a îmbunătățit, indicele compozit al producției viitoare crește de la 55,6 la 56,0.

Vezi și: Vești bune pentru donatorii de sânge. Ministerul Finanțelor anunță dobânzi mai bune pentru titlurile de stat Fidelis

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult