Mai este puțin până când românii vor beneficia de buletine cu CIP. Cătălin Giulescu, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de date a explicat că, foarte curând, românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de naștere sau de căsătorie la nicio autoritate publică, asta pentru că acestea se vor putea obține automat din sistemul informatic.
”În momentul acesta avem un sistem informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civilă care deja funcționează. Avem un județ conectat la acest sistem și se generează acte digitale chiar în momentele în care discutăm.
Eu zic că într-un foarte scurt timp, într-un interval de câteva săptămâni, va fi accesibil de către cetățeni și de către celelalte autorități publice.
Carte de identitate cu CIP pentru copiii români mai mici de 14 ani! Condițiile care trebuie îndeplinite
Punerea în funcțiune va fi făcută gradual, inițial la nivelul unor județe, după care va fi extins la nivelul tuturor județelor. Este vorba de actele de stare civilă, astfel încât cetățenii să poată să își poată obține certificatele de stare civilă și, foarte important, celelalte autorități publice, gradual se vor interconecta la acest sistem, astfel încât este doar o previziune pe care o fac eu.
Cetățeanului, în următorii doi, trei ani, în România, nimeni, nicio autoritate publică nu-i va mai solicita certificatul de naștere sau de căsătorie, acesta putând fi obținut automat din sistemul informatic.
Teoretic, legea spune același lucru și acum. Doar că, ceea ce am făcut noi în ultimii cinci ani, am digitalizat întreaga arhivă din ultima 100 de ani, începând cu ianuarie 1921.Toate actele de stare civilă care atestă nașterea, căsătoria sau decesul ori divorțul, toate au fost digitalizate.
Reguli noi la buletine. Ce trebuie să ştie românii care vor cărți de identitate provizorii
În momentul acesta sunt 68,5 milioane de acte de stare civilă digitale încărcate deja în sistem și mai lucrăm pentru verificarea calității pentru aproximativ 9 milioane de acte de stare civilă”, a declarat Cătălin Giurescu, potrivit știrileprotv.ro.
Noi certificate de naștere și căsătorie
„O evoluție importantă avut loc joi. Guvernul a adoptat, printr-o hotărâre, metodologia pe stare civilă, astfel încât a aprobat și forma noului certificat de stare civilă, noul certificat de naștere, noul certificat de căsătorie, astfel încât noi în momentul acesta, așteptăm deja publicarea acestei hotărâri de Guvern și imediat după publicare vom da o comandă pentru confecționare acestor certificate de stare civilă, întrucât cetățenii vor avea opțiunea să le solicite și fizic, nu doar digital. Adică avem în principiu ofertă pentru orice dorință”, mai spune directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de date.
Vezi și: România intră oficial în Air Schengen. Iată ce beneficii aduce marea schimbare pentru români în 2024
„Nașterea se produce, de regulă, în 99,99%, într-o unitate sanitară. Medicul întocmește un certificat constatator al nașterii. Acesta va fi digital. Toate instituțiile sanitare vor fi interconectate la acest sistem, astfel încât medicii vor completa în mod electronic certificatul constatator de naștere, iar părintele, unul dintre părinți, va avea posibilitatea să intre într-un portal al cetățeanului să își facă propria declarație.
Astfel încât cele două instrumente digitale, certificatul constatator semnat digital de către medic și cererea depusă în portal de către cetățean se vor întâlni, iar ofițerul de stare civilă va avea posibilitatea să întocmească actul de naștere și la final, în funcție de opțiunea părintelui, dacă își dorește, va primi certificatul digital de naștere al minorului la adresa de e-mail cu care s-a autentificat sau va fi informat dacă-l dorește fizic, de unde îl poate ridica”.
Când va fi implementată cartea electronică de identitate?
„Dacă în stare civilă vorbim de săptămâni până îl punem în funcțiune, la cartea electronică mai avem de lucrat. Proiectarea am terminat-o la finalul lunii februarie.
În momentul acesta se desfășoară niște teste tehnice pentru a verifica sub aspectul securității ceea ce am proiectat. Eu apreciez că în câteva luni, mai puțin de șase luni, cartea electronică va fi disponibilă inițial în București, după care va fi extinsă într-un ritm foarte alert. Ca să vă faceți o idee, noi avem un target anul acesta, o obligație, să avem la 31 decembrie să avem 1,7 milioane de cărți electronice de identitate în circulație.
Acum se emit la Cluj. Am depășit cifra de 19.000 de instrumente de acest gen emise la Cluj. Cetățenii posesori a acestui prototip, care a fost în teste, e vorba de proiectul pilot la Cluj, vor avea posibilitatea să le preschimbe cu nou prototip, având în vedere că acesta va fi mult, mult mai versatil decât ceea ce emitem în momentul acesta”, afirmă Cătălin Giulescu.
„Pentru o primă etapă, cel mai important va fi autentificarea. Vă spuneam mai devreme de portalul pentru stare civilă, ne vom putea autentifica în portalul de stare civilă astfel încât să solicităm certificate de stare civilă. Ulterior, întreaga administrație publică, prin interoperabilizare, va permite accesul cetățeanului în orice sistem al administrației publice. În momentul acesta, noi colaborăm cu mai multe autorități publice din România. Vă pot spune că va fi o avalanșă de servicii publice digitale expuse, cel puțin până la finalul acestui an și continuând cu anul viitor”, a conchis Cătălin Giulescu.
Vezi și: Alertă de călătorie pentru românii din Belgia. Anunț de ultimă oră de la MAE