Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, în cadrul unei ședințe de guvern, aprobarea unui proiect major pentru digitalizarea cărților de identitate din România, un demers care face parte din procesul de modernizare a infrastructurii administrative a țării. Proiectul prevede o investiție de peste 380 de milioane de lei, care va fi finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Potrivit declarațiilor premierului, noul tip de carte de identitate electronică va oferi cetățenilor posibilitatea de a stoca documentul direct pe telefonul mobil, iar aceasta va putea fi folosită oficial pentru autentificare sau în diverse interacțiuni cu autoritățile.
Te-ar mai putea interesa și: Ilie Bolojan dă idei pentru viitoarea guvernare: diminuarea personalului din instituțiile centrale, verificarea angajaților care cer concediu medical și ”Big Brother” pe stradă
foto: cărți de identitate
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, într-o conferință de presă la începutul ședinței de Guvern, aprobarea a două proiecte de digitalizare, care vor avea un impact major asupra cetățenilor din România. Primul proiect vizează digitalizarea cărților de identitate electronice, iar al doilea se referă la digitalizarea sistemului notarial, care va facilita interacțiunile electronice între notarii publici și cetățeni.
În ceea ce privește proiectul de digitalizare a cărților de identitate, Ciolacu a explicat că se va crea o versiune electronică a acestora, care va putea fi stocată direct pe telefonul mobil al fiecărui cetățean. Aceste cărți de identitate electronice vor include toate informațiile care sunt deja stocate pe cipurile documentelor fizice, precum imaginea facială a titularului, dar nu și amprentele digitale.
„Aprobăm azi două proiecte de digitalizare cu impact major pentru cetățeni. Primul se referă la digitalizarea cărții de identitate electronice, investiție de peste 380 de milioane de lei, finanțată prin PNRR. Cel de-al doilea vizează digitalizarea sistemului notarial și a relației între notarii publici și cetățeni. Astfel multe acte și proceduri se vor face electronic, fără prezența fizică a părților”, a spus Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.
Al doilea proiect major aprobat de Guvern se referă la digitalizarea sistemului notarial. Scopul acestui proiect este de a permite realizarea procedurilor notariale prin mijloace electronice, eliminând necesitatea prezenței fizice a părților implicate.
Te-ar mai putea interesa și: Salariile şi pensiile ar putea fi îngheţate, iar angajările blocate în sistemul bugetar. Datoria guvernamentală a atins 52,7% din PIB