- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se schimbă cărțile de identitate în România. Cum vor arăta noile buletine și cine vor fi primii beneficiari

16 Sep, 10:30 • Andrei Alina
România intră într-un amplu proces de modernizare a sistemului de evidență a persoanelor. Autoritățile pregătesc lansarea noilor cărți de identitate electronice (CEI).
Se schimbă cărțile de identitate în România. Cum vor arăta noile buletine și cine vor fi primii beneficiari

Noile cărți de identitate pe care românii le vor primi din acest an sunt pe ultima sută de metri. Ministerul de Interne a anunțat că testele tehnice finale pentru prototipul de buletin electronic sunt aproape finalizate. Primii români ar urma să primească noi cărți de identiate din noiembrie 2024, înainte de alegeri. Modernizarea serviciului de evidență a populației a fost un punct esențial stabilit prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Noile cărți de identitate vor facilita accesul românilor la diverse servicii publice în mediul online, vor fi folosite ca document de călătorie.

Citește și: De astăzi, românii trebuie să arate buletinul. Noua lege a intrat în vigoare

 

Se schimbă cărțile de identitate în România. Ce modificări vor apărea

Noile cărți de identitate electronice vor avea rolul de a asigura securitatea datelor personale și pentru a facilita accesul la servicii publice digitale. Noile buletine vor fi prevăzute cu un cip de ultimă generație, cu interfață duală, ceea ce înseamnă că poate fi utilizat atât prin contact direct, cât și fără contact, ceea ce va facilita folosirea cărților de identitate în mediul digital, scrie playtech.ro.

O altă modificare constă în includerea a două certificate digitale, unul pentru autentificare și altul pentru semnătură electronică avansată. Prin introducerea acestor certificate digitale, beneficiarilor li se va permite să semneze documente oficiale în format digital și să se autentifice în diverse sisteme informatice ale administrației publice, inclusiv în sistemul IT al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Citește și: Reguli importante pentru toți cei care au buletin. Decizia care vizează milioane de români

Totodată, românii vor putea să își gestioneze datele personale, să verifice valabilitatea documentelor de identitate și să se programeze online pentru diverse servicii.

Pe lângă noile cărți de identitate, autoritățile vor să lanseze o aplicații a statului, care va integra mai multe servicii publice.