Vești proaste pentru șoferii din România! Polițiștii rutieri nu vor putea să-i „ierte” pentru anumite greșeli din trafic, fiind obligați să le dea amenzi în locul avertismentelor. Acest lucru se întâmplă deoarece guvernul a modificat Codul Rutier recent, într-un efort de a descuraja comportamentele periculoase de pe drumuri, notează Capital.ro.
Modificările aduse legii 195/2002 stipulează că polițiștii sunt obligați să aplice amenzi contravenționale pentru anumite încălcări ale codului rutier, eliminând astfel posibilitatea de a emite doar un „avertisment”.
Printre abaterile pentru care nu se mai pot da avertismente se numără: nerespectarea semnificației indicatoarelor și marcajelor de obligare (Art. 100 alin. (3) din Codul Rutier), conducerea unui autovehicul de către o persoană cu domiciliul în România care nu a preschimbat permisul de conducere obținut în alt stat în termenul prevăzut de lege (Art. 101 alin. (3)), conducerea unui vehicul cu tracțiune animală neînregistrat (Art. 102 alin. (3)), neefectuarea radierii vehiculelor din evidență (Art. 102 alin. (4)), și fapte săvârșite de persoane juridice (Art. 105).
În aceste cazuri, polițiștii sunt obligați de Codul Rutier să aplice direct o amendă, ceea ce reprezintă o schimbare semnificativă față de practica anterioară, unde se putea recurge la un simplu avertisment. De exemplu, un șofer care ignoră un indicator de acces interzis va primi o amendă obligatorie, eliminând astfel orice formă de indulgență pentru abateri grave care pot pune în pericol siguranța rutieră.
Te-ar putea interesa și: Codul Rutier 2024. Categoria de români care poate obţine permisul auto fără a mai face şcoala de şoferi
Totuși, nu toate abaterile sunt tratate la fel de sever. Polițiștii au în continuare posibilitatea de a emite „avertismente” pentru încălcările mai puțin grave ale regulilor de circulație incluse în Codul Rutier.
Polițistul Tavi Perțea a explicat într-un video pe contul său de YouTube că polițiștii pot acorda „avertismente” pentru faptele minore, dar pentru infracțiunile grave, cum ar fi o depășire neregulamentară, un comportament agresiv în trafic, neacordarea de prioritate sau trecerea pe roșu, polițiștii sunt obligați de Codul Rutier să aplice amenzi și, în anumite cazuri, să rețină permisul de conducere.
„Polițiștii pot să acorde în continuare „avertisment” pentru faptele mai puțin grave. Dar pentru faptele grave, cum ar fi o depășire neregulamentară, un comportament agresiv în trafic, o neacordare de prioritate, o trecere pe roșu și toate celelalte fapte pentru care legea prevede și suspendarea reținerea permisului, polițiștii nu mai pot să aplice „avertisment”, ci, obligatoriu, amendă”, după cum explică Tavi Perțea.
Citește și: Atenție, se schimbă Codul Rutier! Noua lege pentru românii care merg cu bicicleta sau trotineta electrică