Încă din toamna anului 2023, Senatul României a aprobat un proiect care vizează includerea informațiilor despre grupa sanguină și factorul Rh pe actele de identitate ale cetățenilor români. Acum, acest proiect urmează să fie supus dezbaterii în Camera Deputaților.
Informațiile legate de grupa sanguină și factorul Rh, incluse pe cărțile de identitate, sunt considerate esențiale, fiind de ajutor personalului medical în diverse situații, precum accidentele rutiere sau cazurile în care pacienții nu pot comunica sau sunt inconștienți. În astfel de circumstanțe critice, intervenția medicală promptă poate face diferența între viață și moarte.
Adăugarea acestor informații pe actele de identitate este crucială pentru eficiența serviciilor de asistență medicală de urgență și prim ajutor acordate pacienților grav răniți, ajunși în unitățile de primiri urgențe, contribuind la salvarea vieților acestora. De asemenea, măsura propusă va consolida calitatea funcționării Sistemului Național de Asistență Medicală de Urgență și Prim Ajutor, potrivit informațiilor prezentate de 7iasi.ro.
La ora actuală, potrivit legislației în vigoare, datele cu caracter personal înscrise pe cartea de identitate simplă sunt:
– numele și prenumele titularului;
– sexul
– cetățenia titularului;
– data nașterii titularului;
– semnătura olografă a titularului;
– imaginea facială a titularului;
– CNP-ul;
– adresa de domiciliu a titularului.
De ce acte ai nevoie atunci când schimbi buletinul? Ei bine, lista cu actele utile pentru schimbarea cărții de identitate diferă în funcție de motivul pentru care este nevoie de un nou astfel de document. Dacă a expirat valabilitatea buletinului trebuie să aveți în vedere pregătirea următoarelor documente:
– cererea pentru eliberarea actului de identitate;
– actul de identitate;
– certificatul de naștere;
– certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor;
-certificatul/hotărârea judecătorească de divorț definitivă/irevocabilă, după caz;
– extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum și, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reședință; extrasul de carte funciară trebuie să fie obținut cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii;
– documentul cu care face dovada achitării contravalorii actului de identitate.
În cazul modificării numelui și/sau prenumelui titularului, prenumelui părinților, a datei ori a locului de naștere, precum și în situația schimbării sexului, se prezintă și hotărârea judecătorească sau, după caz, actul administrativ în baza căruia s-au modificat datele de stare civilă.
Ai mai putea citi și: Meteo 1 martie 2024. Meteorologii anunță ce temperaturi vor fi în perioada 1-7 martie