Legea vine cu mai multe modificări în domeniul imobiliar, în contextul scandalului Nordis. Unul dintre cele mai importante aspecte este contul distinct pentru construcție. Dezvoltatorii vor fi obligați să creeze un cont bancar dedicat, din care banii încasați de la clienți pot fi folosiți exclusiv pentru construcția imobilului, doar cu aprobarea dirigintelui de șantier. Asta pe lângă reglementarea avansului, care prevede că sumele achitate de clienți vor fi blocate în contul imobilului și nu vor putea fi utilizate în alte scopuri.
Florin Roman, șeful Comisiei de administraţie a Camerei Deputaţilor, a precizat pentru Agerpres că a avut loc o discuție pe marginea proiectului de lege pentru completarea articolului 22 din Legea 10/1995 privind calitatea în construcţii: „Au fost preluate integral toate amendamentele pe care le-am propus pentru a proteja clienţii şi aici mă refer, în primul rând, la înfiinţarea acelui cont distinct la nivelul dezvoltatorului, care nu poate fi folosit decât pentru construcţia imobilului, iar plăţile din acel cont nu pot fi făcute decât pentru destinaţia respectivă şi anume ‘construcţie’ şi doar cu ştampila dirigintelui de şantier”.
Pentru avans, legea nu prevede plafoane: ”Problema avansului, după discuții foarte, foarte lungi, a rămas să nu existe plafoane, a rămas că sumele pe care le poate plăti clientul către beneficiar se duc în acel cont și, vă repet, ele nu pot fi cheltuite decât pentru acel apartament, acel imobil și cu semnătura dirigintelui. Din discuțiile pe care le-am avut astăzi, săptămâna viitoare va fi depus la Senat. E posibil ca tot săptămâna viitoare să iasă de la Senat și să vină la Camera Deputaților”.
Legat de promisiunea de vânzare la nivel de apartament, legea prevede că pentru fiecare unitate locativă va exista un extras de carte funciară individual, nu doar unul general pentru întregul bloc. De asemenea, au fost stabilite reguli clare privind „pre-apartamentarea”, astfel că dezvoltatorii nu vor mai putea obține autorizație pentru un număr de blocuri și, ulterior, să vândă mai multe apartamente decât prevede proiectul inițial.
„O altă modificare importantă este trecerea promisiunii de vânzare la nivelul autorizaţiei de construire. După noua lege, dacă faci un bloc cu 20 de apartamente, va trebui să ai 20 de promisiuni de vânzare cu extras de carte funciară. Diferenţa e că înainte era un singur CF pe un singur bloc. Acum există la nivelul autorizaţiei acest extras CF pentru fiecare apartament”, a mai declarat Florin Roman.
Proiectul de lege a fost dezbătut în Parlament și urmează să fie depus la Senat săptămâna viitoare, cu posibilitatea de a ajunge rapid la Camera Deputaților.